Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Plzeň, 1. března – Během prvního roku existence se činnost plzeňské regionální pobočky Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ) soustředila zejména na ekologické poradenství a na připomínkování projednávaných českých a evropských zákonů týkajících se životního prostředí.

„Naše aktivity se tématicky týkaly zejména projednávané právní regulace chemických látek a nakládání s odpady. Podíleli jsem se však také na připomínkování návrhů evropských směrnic nebo strategií týkajících se pesticidů, kvality ovzduší a rtuti. Kriticky jsme se vyjádřili např. i k návrhu českého národního alokačního plánu, který zcela absurdně navrhuje povolit vyšší znečištění skleníkovými plyny z českého průmysl a který ministři Říman a Kalaš pokrytecky vydávali za údajný český ´příspěvek k ochraně klimatu´“, uvedl MUDr. Miroslav Šuta, předseda regionální pobočky STUŽ.

Pobočka STUŽ získala během prvního roku činnosti také tři granty. První od Nadace Partnerství na projekt týkající se návrhu nové evropské odpadové směrnice. Nadace OSF Praha poskytla grant na projekt týkající se transparentnosti rozhodovacích procesu v oblasti životního prostředí. European Environmental Bureau pak podpořilo aktivity týkající se managementu chemických látek.

„Během prvního roku činnosti jsme poskytli více než 150 bezplatných rad a konzultací. Obraceli se na nás hlavně novináři a lidé z nevládních organizací, ale také pracovníci veřejné správy (hlavně z menších obcí) i řadoví občané. Takový zájem o informace týkající se životního prostředí nás příjemně překvapil. Je signálem toho, že se lidé o ekologické problémy zajímají a že hledají cesty, jak se chovat ohleduplně k životnímu prostředí,“ uvedl Šuta.

Plzeňská STUŽ během posledního roku také spolupracovala s mnoha českými a několika zahraničními novináři na přípravě řady článku a několika rozhlasových a televizní pořadů. Pomáhala též s přípravou diskusních seminářů STUŽ věnovaných problematice odpadů a chemických látek.

„Zatím největším zklamáním bylo pro nás to, že se nám nepodařilo získat podporu pro projekty, které se měly zabývat problematikou znečištění ovzduší a odpadů přímo v plzeňském regionu. Paradoxně jsme sice uspěli v Praze, Brně či Bruselu, ale zatím ne v Plzni. Ale nedáme jsme se odradit a pokusíme se připravit nové projekty, které by pomáhaly přímo v našem regionu,“ uvedl Šuta.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License