STUŽ si Vás dovoluje pozvat na diskusní seminář "Návrh nové odpadové politiky Evropské unie", který se bude konat v úterý 5. září 2006 od 16,00 hodin v Klubu techniků na Novotného lávce 5, Praha 1.

Návrhy Rámcové směrnice o odpadech a Tématické strategie pro předcházení vzniku odpadů a jejich recyklaci zveřejnila Evropská komise v prosinci 2005. Nyní se jimi zabývá Rada EU složená z ministrů životního prostředí členských států, která si ustanovila speciální expertní pracovní skupinu J1. Návrhy nyní projednávají také poslanci Evropského parlamentu, kteří o nich mají v tzv. prvním čtení hlasovat během podzimu.

* Co oba dokumenty obsahují? * Co znamená Evropskou komisí proklamovaný politický cíl nastolení "recyklační společnosti"? * A jak jí chce dosáhnout? * Mění návrhy pravidla pro dovoz odpadů? * Obsahují návrhy kontrolovatelné cíle a efektivní nástroje odpadové politiky? * Bude EU směřovat k prevenci vzniku odpadů a jejich recyklaci? * Nebo bude poskytovat další a další subvence pro stavbu skladek a spaloven odpadů? * Nakolik bude odpadová politika koordinována v rámci EU? * Nestanou se chudší části Evropské unie "smetištěm" pro bohatší regiony? I to jsou otázky, na které se pokusí diskusní seminář STUŽ hledat odpovědi.

Diskusní seminář je součástí projektu "Zapojení veřejnosti do rozhodování o nové evropské odpadové legislativě", který koordinuje plzeňská regionální pobočka STUŽ a jež byl podpořen grantem Nadace Partnerství.

Panelisté:
- ing. Miroslav Punčochář (Ústav chemických procesů Akademie věd ČR)
- zástupce odboru odpadů Ministerstva životního prostředí ČR (osoba bude upřesněna)
- zástupce Svazu průmyslu a dopravy ČR (osoba bude upřesněna)
- MUDr. Miroslav Šuta (STUŽ)
- ing. Ivo Kropáček (Hnutí Duha)

Moderátorla: Ing. Eva Tylová (STUŽ)

Vstup volný