Kalifornská univerzita získá od firmy Monsanto 100 milionů dolarů jako kompenzace za to, že stáhla žalobu na agrochemických koncern za porušování patentových práv univerzity ke kontroverznímu hormonu, který byl vyroben metodami genové manipulace (GM). Monsanto ohlásilo dosažení dohody o mimosoudním vyrovnání v den, kdy měl žalobu začít projednávat District Court v San Francisku. Kromě jednorázové kompenzace za léta porušování patentových práv bude Kalifornská univerzita získávat po dalších 17 let nejméně 5 milionů dolarů ročně jako podíl na zisku z prodeje GM hormonu Monsantem.

Růstový hormon pro hovězí dobytek (rBGH recombinant Bovine Growth Hormon), který Monsanto prodává pod komerčním označením POSILAC se injekčně vstřikuje do těla dojeným kravám, aby se během laktace zvýšila jejich produkce mléka. Monsanto začalo GM hormon prodávat v roce 1994, když rok předtím jej pro komerční užití schválila americká agentura pro potraviny FDA.

Jedná se o velice kontroverzní produkt, proti kterému protestují americká Consumers Union a další spotřebitelské organizace, neboť se obávají ohrožení zdraví spotřebitelů. Řada amerických lékařů varuje před možnými zdravotními důsledky podávání tohoto GM hormonu mléčnému skotu. Obávají se zvýšení rizika vzniku rakoviny prsu u žen a rakoviny prostaty u mužů, kteří konzumují mléko krav vystavených geneticko-hormonálnímu dopingu.

Evropská unie na základě rozsáhle studie z března 1999 Report on Public Health Aspects of the Use of Bovine Somatotrophin prodej GM hormonu Monsantu zakázala právě vzhledem k riziku onemocnění rakovinou u konzumentů mléka ovlivněného GM hormonem. Zákaz podávání GM hormonu dobytku zavedla kromě EU např. také Kanada, jejíž vláda jinak v mnoha aspektech podporuje americkou politiku v oblasti GMO.

Odpor amerických spotřebitelů vůči GM hormonu byl tak velký, že si firma Monsanto byla nucena najmout nechvalně známou public relation (PR) agenturu Burson-Marsteller, na kampaň proti odpůrcům GM hormonu. PR agentura pak pro Monsanto založila organizaci National Dairy Board (Národní mléčná rada), která používání GM hormonu veřejně propaguje. PR agentura dále pro otupení odporu veřejnosti Monsantu doporučila přestat používat název rBGH kvůli negativním konotacím slova hormon a přejít k pojmu laické veřejnosti méně srozumitelnému - hovězí somatotropin (Bovine Somatotropin, BST).

Odsouzeníhodným způsobem se však Monsanto zachovalo hlavně k právu spotřebitelů na informace a na svobodnou volbu toho, co si chtějí koupit. V rámci své kampaně proti odpůrcům hormonálně ovlivněného mléka začalo Monsanto systematicky žalovat dodavatele mléka, potravinářské firmy a obchodníky, kteří své mléčné výrobky označovali - "bez použití rBGH". Firma Monsanto dokonce neváhala žalovat i stát Vermont, který oficiálně zavedl značení mléka jako první stát americké federace. Výsledkem této zastrašovací kampaně Monsanta je, že dnes zhruba každá čtvrtá až pátá americká dojnice dostává kontroverzní GM hormon.

Na základě materiálů Consumers Union a zpráv Reuters, Assiciated Press a San Francisco Chronicle zpracovala Linda Nová