Úřad moskevského primátora sdělil agentuře ITAR-TASS, že na základě instrukce primátora Jurije Lužkova budou v moskevských školách a předškolních zařízeních zakázány potraviny vyrobené z GMO nebo obsahující GM ingredience. "Vědci doposud plně neprostudovali vlivy geneticky modifikovaných (GM) produktů na lidské tělo. Městské úřady se rozhodly chránit obyvatele, zejména mládež, před nežádoucími efekty, které užití GMO může mít, a proto se rozhodly vyloučit GM potraviny z dětské výživy," sdělil úřad pro ITAR-TASS.

V Rusku vzbudil vášnivou debatu o bezpečnosti GMO zejména výzkum týmu Dr. Ermakovové z Institutu neurofyziologie a vyšších nervových činností Ruské akademie věd. Ten prováděl pokusy s potkany krmenými GM sójou, která byla firmou Monsanto geneticky modifikována tak, aby byla rezistentní vůči herbicidu Roundup firmy Monsanto. Ermakovová uvádí, že v rámci její studie více než polovina potomstva potkanů krmených GM sójou zemřela v prvních třech týdnech života, což bylo šestkrát častěji než u potomstva potkaních matek krmených konvenční potravou bez GMO.

Článek o výsledky tohoto výzkumu přinesl počátkem ledna 2006 mimo jiné i britský deník Independent, podle kterého jsou výsledky Dr. Ermakovové připravovány k publikovaní ve vědeckém časopise. Podle deníku Independent Americká akademie environmentální medicíny požádala US National Institute of Health, aby sponzoroval studii, která by nezávisle ověřila nález dr. Ermakovové. Pokud by se závěry ruského výzkumného týmu potvrdily i dalšími studiemi, mělo by to v USA patrně dramatické dopady. GM sóju totiž pojídají v potravinách milióny Američanů a jen obtížně se jí mohou vyhnout, protože biotechnologické firmy odmítají připustit jakéhokoli značení potravin obsahujících GMO.