Opatovice nad Labem - Senátor za ODS a její stínový ministr životního prostředí Bedřich Moldan není nakloněn kontroverznímu plánu vybudovat v Opatovicích nad Labem na Pardubicku velkou spalovnu komunálních odpadů. Řekl to dnes v Pardubicích na diskusním fóru ODS k aktuálním ekologickým problémům Pardubického kraje. Lídr krajské kandidátky občanských demokratů Ladislav Libý má k výstavbě zařízení rezervovaný postoj. „Podle mého vlastního názoru bych nové spalovny příliš nepodporoval. I stávající tři velké mají potíže s dostatečně velkým přísunem odpadů,“ řekl Moldan.

Důraz by spíše kladl na nejrůznější způsoby recyklace a neodsuzuje ani skládkování. „Skládky nejsou tak hrozná věc, za jakou se považují, i když časem budou muset podle nařízení Evropské unie skončit,“ uvedl Moldan.

Výstavbu spalovny v Opatovicích prosazuje Pardubický kraj, který se zatím marně snaží pro svůj záměr získat města a obce regionu. Zařízení by mělo spalovat 96 tisíc tun odpadu ročně, po kterém zbude více než 30 tisíc tun popílku a škváry. Libý zatím jasný názor na výstavbu spalovny nemá. Čeká na stanoviska odborníků, kteří mají posoudit dopady na životní prostředí i ekonomiku projektu. „Musí také nastat stav partnerství, spalovna by měla získat podporu samospráv i lidí, kteří tam žijí. Do té doby se nemohu vyjádřit, zda výstavbu podpořím, či ne,“ řekl Libý. Shoda, kterou požaduje, však zřejmě hned tak nenastane. Petici proti spalovně podepsalo v posledních dvou letech již několik tisíc lidí, nejvíce se bouří obyvatelé nejbližších obcí Opatovice a Čeperka, ale i ekologické organizace a Strana zelených. Spalovnu odmítá rovněž Hradec Králové a solidárně s ním i Královéhradecký kraj.