Z české přírody za poslední století zmizelo 18 druhů denních motýlů. Dalších 16 druhů se ocitlo na pokraji vyhynutí a 14 druhů je kriticky ohroženo. Co tahle čísla ve skutečnosti znamenají? Co je příčinou tohoto stavu? Jak jsou na tom motýli v České republice ve srovnání s Evropou? Co se dělá pro ochranu motýlů v Česku i v Evropě? Na tyto otázky se pokouší odpovědět pořad České televize "Planeta věda", který byl v premiéře vysílán 25.6.2006 a který je nyní možné si přehrát na internetové stránce ČT. Zasvěceným průvodcem pořadu je Martin Konvička z Entomologického ústavu Akademie věd ČR.

Intenzifikace zemědělství, scelování polí, zánik mezí, chemizace, meliorace, změny v lesním hospodaření a další radikální zásahy do obhospodařování naší krajiny. Tak by se podle tvůrců pořadu daly stručně shrnout příčiny motýlí genocidy, ke které docházelo zejména v průběhu druhé poloviny 20. století.

Pořad sleduje osud hnědáska osikového, který je zřejmě nejohroženějším českým motýlem a pro jehož záchranu byl vypracován speciální záchranný program. Poslední populace hnědáska osikového je dnes chráněna i díky evropské směrnici o ochraně stanovišť systému Natura 2000. Přesto je osud poslední české populace ohroženého motýla stále nejistý.

Pořad "Motýli" týdeníku "Planete věda" si může přehrát na internetu České televize ZDE