V případech nelegálních dovozů odpadu obvinila policie 30 lidí, mezi nimiž jsou i čtyři muži, které lounská okresní státní zástupkyně Zdeňka Bendová považuje za organizátory dovozů. Podle zjištění policie si dovozci nelegálního odpadu z Německa vydělali několik desítek milionů korun. Počet obviněných není konečný, řekla dnes novinářům Bendová. Tři ze čtveřice mužů jsou podle žalobkyně podezřelí, že si od září 2005 do března 2006 pronajali areál bývalého statku v Libčevsi na Lounsku, do kterého pak nechali navézt několik tisíc tun komunálního odpadu z Německa. Hájili se tím, že dováželi jen plastové lahve na recyklaci, uvedla Bendová. Podle odborníků to byl ale nebezpečný odpad.

Posledního muže ze čtveřice organizátorů policisté podezírají z toho, že nechal nebezpečný komunální odpad z Německa dovézt na skládky v Sosnové, Šluknově a Arnolticích. Čtveřici mužů policisté obvinili 1. srpna z porušování předpisů o oběhu zboží ve styku s cizinou a z nakládání s nebezpečnými odpady.

Bendová uvedla, že podala návrh na jejich vzetí do vazby. Soudkyně okresního soudu poslala do vazby dva z obviněných mužů. Z 30 obviněných je pouze jeden cizinec.

První obvinění v kauze nelegálních dovozů německého odpadu padla v dubnu a květnu. Německý odpad se prostřednictvím dopravních společností a jejich řidičů dostal na nelegální skládky nejen do Libčevsi, Sosnové, Šluknova a Arnoltic, ale i na legální skládky v Jirkově a Tušimicích na Chomutovsku a na pražskou skládku Lahovičky.

Bendová na dotaz ČTK řekla, že policie dosud neukončila vyšetřování případu několikerého zapálení skládky v Libčevsi.

Ministerstvu životního prostředí se po dlouhých jednáních s německými úřady podařilo dosáhnout odvozu převážené části odpadu z Libčevsi do Německa. Poté, co sdělovací prostředky přinesly sérii informací o skládkách německého odpadu v Česku, zahájili celníci a policisté kontroly poblíž hranic a podařilo se jim vrátit několik kamionů s odpadem zpět do Německa.