Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Přečtěte si zajímavou polemiku M. Říhy k právě uděleným cenám.

V minulých dnech byla zveřejněna jména letošních oceněných Cenou Josefa Vavrouška a Cenou ministra životního prostředí. Nedá mi to, abych se k nominacím a oceněným v posledních letech nevyjádřil. Zjistil jsem, že nejen já mám výhrady k ocenění mladíka, jako je Mgr. Franc Cenou Josefa Vavrouška, když i mezi nominovanými bylo kromě nezpochybnitelného p. Hudce z Brna několik adeptů, kteří by si to byli zasloužili při srovnání svých životních zásluh nesporně víc - ať už jde o p. Štěrbu z Olomouce, Emilku Strejčkovou, D. Kvasničkovou i další. Já jsem v minulých letech opakovaně posílal nominace na obě ceny, zejména v době mého působení na MŽP, a také návrhy na ocenění Žena roku. Pokud se vzpomínám, nikdy jsem neuspěl a tak jsem toho už před lety frustrován nechal. Přitom sehnat jen potřebné podklady a informace pro zdůvodnění nominace není žádná legrace. Dokonce ani když jde o někoho, koho člověk dlouhá léta zná, nevyhne se tomu, aby požádal o doplnění údajů právě onu nominovanou osobu. Mám s tím osobní zkušenost i i z druhé strany - když mne chtěl nominovat na cosi před svou tragickou smrtí nebožtík Ing. Standa Sládek, poslal mi svůj "polotovar" zdůvodnění nominace a požádal mne, abych tam dopsal vše, co by nominaci mohlo pomoci. Ačkoliv jsme se znali a pracovali jsme spolu na stejných institucích přes 27 let (!), nakonec většina textu, díky Standově smrti ovšem nepoužitého, pocházela ode mne.

Když vidím složení komise, vyhodnocující nominace a rozhodující o Ceně J. Vavrouška, tak se takovému výběru, jakým je Mgr. Franc tím více divím. Tohle přeci nejsou žádní divousové, jako někteří v komisi pro Ropáka roku, a mohli by být objektivním tělesem, ale z nějakého důvodu nejsou. Možná to ovlivňuje politika a stranické preference, do toho nevidím a také se toho upřímně řečeno štítím, pokud tomu tak je. Tohle by měla být apolitikářská (neříkám apolitická) záležitost. To jsem jen považoval za potřebné dodat k výběru z nominovaných. Trvám ale i na tom, co jsem řekl už na předsednictvu STUŽ v úterý 5. 6. 2007, že po této republice běhají desítky dalších, zkušenějších lidí v péči o ŽP, kteří by si to zasloužili víc, než Mgr. Franc - ze členů STUŽ např. Pavel Šremer, Eva Vavroušková, Jiří Roth z Chomutova, Ivan Dejmal, Eva Rychlíková, Ing. Zdeněk Stáhlík, Ing. Marie Lafarová, Ondra Velek, mimo STUŽ např. Petr Pakosta z Hory Sv. Kateřiny, RNDr. Jan Marek a Ing. Vladimír Buřt ze Spolku přátel Jezeří a asi bych si vzpomněl i na další, s celoživotními zásluhami a ne s diskutabilními zásluhami třicátníka.

Vím, že s tím nic nenadělám, ale štve mne to a asi nejsem sám. Zařekl jsem se, že už žádné nominace podávat nikam nebudu a taky se těch předání nezúčastním, protože praxe výběru ty ceny alespoň v mých očích diskredituje. Někdo by to v těch komisích měl říci, protože to snižuje význam ocenění i těch, kdo tu cenu dostali letos i v minulosti zaslouženě.

 

V Praze 8. 6. 2007

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License