Rekordních 2 500 pestře oblečených lidiček přijelo, přiběhlo či přišlo na letošní pražskou cyklojízdu, konanou u příležitosti Dne bez aut.

 

 



Počet lidí, kteří se dali zlákat k velké podzimní cyklojízdě letos přesáhl všechny minulé rekordy. Manifestační cyklojízda vedla ze Staroměstského náměstí po magistrále přes Nuselský most a zpět na Smetanovo nábřeží. Dobrá informační kampaň spolu s nádherným podzimním počasím nalákala na společnou akci tři Nuselské mosty - celkem asi 2 500 - 3 000 lidiček na různých šlapohybech - od běžných jízdních kol přes historické kostitřasy po různé jednokolky apod.

Myslím si, že pro příští léta by této akci rozhodně slušel větší prostor - když auty přecpaný Brusel dokáže bez problémů na Den bez aut uzavřít na celý den šestipruhý "Vnitřní okruh" a přenechat ho cyklistům, proč by nešlo na jeden den uzavřít nenáviděnou magistrálu. Zvláště, když kvůli různým komerčním maratónům, půlmaratónům, čtvrtmaratónům atd. jde uzavřít centrum Prahy bez problémů. Možná, že by se potom nemuseli cyklisté tlačit na magistrále doslova řídítka na řídítkách a mohli by se jednou za rok projet v centru Prahy. A pro příklad nakonec nemusíme chodit jen na západ, také v Kyjevě uzavře radnice každý víkend hlavní dopravní tepnu "Chresčatik" a vyhradí ji chodcům.

Pro ty, kteří se nestihli účastnit, jsem připravil alespoň pár fotek, cyklistů však bylo tolik, že snad jedině letecký snímek by je zachytil všechny.

O cyklojízdě si můžete také přečíst na jiných serverech:

a brzy zajisté i na dalších.