Seminář 2403 01Diskuzní seminář pořádaný Společností pro trvale udržitelný život (STUŽ) a Centrem pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy se konal v úterý 5. března 2024 v prostorách ČSVTS na Novotného lávce, Praha 1 a jeho tématem byly nové trendy v udržitelné výrobě a spotřebě a to, jak se promítají do české legislativy, do praxe firem a do informačního prostředí, včetně vzdělávání.

Jsou na tyto změny příslušní aktéři připravení? A co spotřebitelé? Dokáží využít nové možnosti k odpovědnému rozhodování ve prospěch této planety a jejich obyvatel? Koneckonců nejde tu o nic menšího než o vykročení z našich zvyklostí a o proměnu životního stylu.

Moderátorka Jana Dlouhá úvodem zmínila, že téma se týká každého z nás, neboť každý člověk je také spotřebitel. A člověka-spotřebitele je potřeba rovněž od mládí kultivovat. A právě obor ekodesignu nabízí možnost změnit zaběhlé vzorce spotřeby a případně i od té nežádoucí spotřeby zcela ustoupit.

Záznam úvodní části besedy 

Michaela Líčeníková představila vznikající evropskou směrnici o ekodesignu, tedy stanovení jednotných pravidel pro vznik, spotřebu i likvidaci různých typů výrobků. Směrnice, která se zaměřuje např. na textil, nábytek, barvivo, ale netýká se třeba vozidel a potraviny, pro něž již platí jiné předpisy. Tento legislativní rámec pak sleduje takové parametry jako jsou materiálové složení, poměr recyklační složky, spotřebu energie a vody při výrobě, životnost výrobku, možnost jeho oprav, tedy zkráceně dopady výrobku na životní prostředí v celém jeho existenčním cyklu.

Směrnice požaduje od výrobce rovněž povinné informace o produktu, hovoří se tu přímo o digitálním pasu každého výrobku a počítá s výjimkami pro malé podniky. Tato legislativa  se má zavádět postupně a její efekt, bude-li schválena, bychom mohli čekat u nových výrobků asi za dva a půl roku.

Záznam vystoupeníprezentace

Eliška Novák Knotková ukázala ve své prezentaci, jak vypadá uplatnění ekodesignu v praxi. Konkrétně v zakázkách pro firmy Technistone a Škoda Auto. Neméně zajímavé je stavebnice jakéhosi “velkého lega” z původně odpadového materiálu, z něhož lze poskládat různé bytové doplňky.    

Záznam vystoupeníprezentace 

Matěj Malecha z inovačního studia Pábení přiblížil metodu osvěty a vzdělávání zaměstnanců firem založenou na doughnut modelu udržitelnosti. Součástí aktivit tohoto studia jsou i jakési audity udržitelnosti podnikatelských subjektů, které odhalí slabiny a rezervy dané firmy v této oblasti.  

Záznam vystoupeníprezentace

Tomáš Mrkvica zastupoval Cirkulární centrum Jaroměř sídlící v Bastionu IV bývalé josefovské pevnosti. Centrum je součástí originální umělecké kolonie, která přichází s řadou inspirativních aktivit jako je výroba hudebních nástrojů z odpadů, recyklace jízdních kol (projekt Divokola), ale zapojuje se také do ekologické osvěty na školách, organizuje festivaly a věnuje se i chovu ovcí. V jeho plánu jsou zájmové a startovací dílny pro studenty zdejší střední řemeslné školy a hlubší spolupráce s krajskou hospodářskou komorou.   

Záznam vystoupeníprezentace 

Jana Dlouhá v závěru semináře přešla svojí prezentací do role jedné z panelistek, aby připomenula svoji a univerzitní práci na vzdělávání ke spotřebitelsky odpovědnému chování, vytvořené metodické listy týkající se ekodesignu, jakož i proces nezbytné revize kurikula.    

Záznam vystoupeníprezentace

Záznam závěrečné diskuse

Na semináři vystoupili

  • Michaela Líčeníková, odbor evropských záležitostí a vnitřního trhu, Ministerstvo průmyslu a obchodu
  • Eliška Novák Knotková, Balance is Motion https://www.balanceismotion.com/
  • Matěj Malecha, Pábení, https://www.pabeni.cz/
  • Tomáš Mrkvica, Cirkulární centrum Jaroměř, www.recyupcy.cz
  • Seminář moderovala Jana Dlouhá, Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy  

 

Kontakt: Ing. Jiří Dlouhý, předseda STUŽ, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. č. 724 698 016