Seminář 2311Zveme Vás na diskusní seminář na téma Rozvojová pomoc, klima a životní prostředí aneb Jak pomáhat opravdu efektivně, která se bude konat v úterý 7. listopadu 2023 od 16:00 do 18:00 hodin, v Informační centru OSN, sálu Olava Ryttera, Železná 24, Praha 1, 4. patro

Jaká je situace s rozvojovou spoluprací, kterou Česko (a Evropská unie) nabízí rozvojovým zemím? Jsou tyto nemalé peníze využívány správně, nebo někdy zhoršují stav životního prostředí v těchto zemích? Jak je zajištěno vyhodnocení efektivity této pomoci?

Rozvojové země trpí nejvíce důsledky klimatické změny, i když na ní mají nejmenší podíl. Proto se mluví o tom, že by jim měly bohaté země poskytovat klimatické finance, které by jim pomohly přizpůsobit se změnám klimatu a zároveň snižovat emise skleníkových plynů.

Česká republika je jednou z největších historických znečišťovatelů ovzduší v přepočtu na obyvatele. Z evropských fondů dostává miliardy korun na svá vlastní opatření proti klimatické změně, ale rozvojovým zemím dává jen malou částku. Na konferenci OSN o klimatu (COP 27) v roce 2022 slíbil premiér Petr Fiala, že Česko bude do Zeleného klimatického fondu přispívat 1 milion dolarů ročně v letech 2024–2027. Je to dostatečný příspěvek?

Tyto a další otázky budou diskutovat naši panelisté: 

  • Mgr. Petr Gandalovič – Ministerstvo zahraničních věcí, ředitel odboru rozvojové spolupráce a humanitární pomoci,
  • Ing. Jana Hajduchová – Společnost pro trvale udržitelný život,
  • Lucie Marková – Člověk v tísni, projektová manažerka humanitární a rozvojové sekce,
  • Doc. RNDr. Pavel Nováček, CSc. – Univerzita Palackého v Olomouc, Přírodovědecká fakulta, Katedra rozvojových studií,
  • Michael Stanley-Jones – bývalý projektový manažer, Powerty-Environment Action for Sustainable Development Goals, UNEP (v angličtině).

K besedě je možné také on-line připojení pomocí platformy Zoom na adrese: http://stuz2311.jdem.cz/

 

Moderátor: Jiří Dlouhý – STUŽ

 

Vstup volný