Seminář 2212Zveme Vás na diskusní seminář na téma Růst počtu obyvatel naší planetyaneb Jak zvládnout 8 miliard lidí  

v úterý 6. prosince 2022 od 16:00 do 18:00 hodin, Praha 1, Novotného lávka 5, budova ČSVTS, sál č. 418

Během letošního listopadu přesáhl počet obyvatel Země 8 miliard. Vědci nám ukazují, že 96 % váhy savců na naší planetě jsou lidé (36 %) a jeho dobytek (60 %). I když demografické křivky dnes ukazují, že rychlost nárůstu počtu obyvatel výrazně klesá, demografové očekávají, že absolutní růst může dosáhnout až 11 miliard.

O růstu počtu obyvatel na zemi se moc často nemluví. Veškeré snahy vyvolat diskusi o tom, že lidí je na Zemi moc, totiž velmi často vedou k obviňování z rasismu, sobectví. Jenže ten problém tu je a týká se všech bez rozdílu rasy, pohlaví a národnosti. Přelidnění bude mít čím dál tím větší vliv na světové ekonomiky a na chování společnosti obecně, včetně etických a morálních otázek, pokud nenastane efektivní řešení.

Je ale hlavním problémem planety nárůst počtu obyvatel, nebo nárůst materiální spotřeby na hlavu? Jaké jsou tedy možná efektivní řešení? Jakými postupy lze bez porušování lidských práv podpořit zastavení populační exploze. Jak ovlivní současnou ekologickou krizi narůstající materiální nároky obyvatel chudších zemí? Funguje politika jednoho dítěte, mnoho let prosazovaná v Číně? Nevyřeší vše klesající plodnost mužů? To vše jsou otázky, které s tématem souvisejí a které přijdou diskutovat:

  • Michal Broža, vedoucí Informačního centra OSN v Praze,
  • Tomáš Fiala, Vysoká škola ekonomická, Praha,
  • Jan Greguš, Katedra filozofie, Masarykova univerzita, Brno,
  • Jana Hybášková, Ministerstvo zahraničních věcí, Praha,
  • Veronika Perková, Population Media Center.

Moderuje – Jiří Dlouhý – STUŽ

K semináři je možné připojení na platformě Zoom na odkazu: http://stuz2212.jdem.cz/ nebo sledováním streamu na YouTube na odkazu: http://stuz2212youtube.jdem.cz/ 

Vstup volný