ZuzanaCaputovaPokracujeVKampani-Orez-IMG 0394-SF

Společná gratulace České a Slovenské STUŽ byla předána osobně nové paní prezidentce v sobotu naším členem Jorajom Mesíkom.

_______________________________
Vivat paní Čaputová
Účastníce a účastníci Memoriálu Josefa a Petry Vavrouškových z Česka i Slovenska pozdravují novou prezidentku Slovenské republiky.

Už po pětadvacáté se setkáváme, abychom si připomněli osobnost a dílo prvního a zároveň posledního československého ministra životního prostředí, který spolu se svou dcerou zahynul v roce 1995 pod lavinou v Západních Tatrách.

Josef Vavroušek byl nejen prominentní československý politik a environmentalista, ale i osobnost s velikým mezinárodním přesahem. V roce 1991 inicioval vznik procesu Životní prostředí pro Evropu a o rok později, jako vedoucí Československé delegace na Summitu Země v Riu de Janeiro, navrhl změnu struktury OSN s výrazným posílením environmentálního pilíře. Josef Vavroušek předběhl v mnohém dobu a už před 30 lety předvídal environmentální rizika a hrozby, které dnes i naše veřejnost začíná vnímat jako prioritní problém.

Považujeme za symbolické, že 25. ročník Memoriálu se koná právě v době inaugurace nové slovenské prezidentky, která taktéž pochází z environmentálního hnutí. S velkým zadostiučiněním přijímáme fakt, že takto zaměřená osobnost se stává hlavou jednoho z nástupnických států bývalého Československa.

V souvislosti se jmenováním do této náročné funkce si dovolujeme nabídnout nové hlavě státu odborné znalosti a dlouholeté zkušenosti nás i našich členů v oblasti ochrany životního prostředí a prosazování koncepce udržitelného způsobu života.

Ing. Jiří Dlouhý – předseda STUŽ ČR

RNDr. Mgr. Ján Szöllös

Kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. 00420 724 698 016