Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Greta Thunberg sp119

Přepis vystoupení Grety Thunberg před plénem COP 24 si můžete poslechnout zde. Připravili jsme překlad jejích vystoupení:

Jmenuji se Greta Thunberg, je mi 15 let a jsem ze Švédska. Nyní budu mluvit jménem Klimatické spravedlnosti.

Mnoho lidí říká, že Švédsko je jen malá země a že nezáleží na tom, co děláme. Zjistila jsem ale, že nikdy není člověk tak malý, aby nemohl něco udělat. Když se pár dětí může dostat na titulky světových médií jen tím, že nechodí do školy, tak si představte, co bychom mohli udělat všichni dohromady, kdybychom to doopravdy chtěli udělat.

Ale abychom to udělali, musíme mluvit jasně, bez ohledu na to, jak nepohodlné to může být. Mluvíte jen o zeleném trvalém hospodářském růstu, protože se bojíte, že byste ztratili popularitu. Mluvíte jen o tom, jak pokračovat ve špatných nápadech, které nás dostaly do nynějšího nepořádku, i když jedinou smysluplnou věcí je zatažení záchranné brzdy. Nejste dostatečně zralí, abyste řekli jaká je skutečně situace. Dokonce i toto břímě necháte na nás, dětech.

Já ale nemám problém s tím být nepopulární. Mně jde o klimatickou spravedlnost a o život na Zemi. Naše civilizace je obětována pro příležitost velmi malého počtu lidí, aby ti mohli dále získávat enormní množství peněz. Naše biosféra je obětována, aby bohatí lidé v zemích, jako je moje, mohli žít v luxusu. Je to za cenu utrpení mnohých, kteří platí za luxus mála.

V roce 2078 budu slavit své 75. narozeniny. Pokud budu mít dětí, budou třeba trávit tento den se mnou. Budou se mne možná ptát na vás, budou se možná ptát, proč jste nic nedělali v době, kdy byl ještě čas konat.

Říkáte, že milujete své děti nade vše. Přitom jim kradete jejich budoucnost před jejich zraky. Dokud se nezaměříte na to, co je skutečně potřeba udělat, místo na to, co je politicky možné, nemáme naději.

Nemůžeme vyřešit krizi, aniž je řešena jako krize. Musíme nechat fosilní paliva v zemi a musíme se zaměřit na spravedlnost.

Pokud nelze najít řešení v systému samotném, budeme možná muset změnit samotný systém. Nepřišli jsme sem, abychom prosili světové lídry, aby se starali. Ignorovali jste nás v minulosti a budete nás ignorovat znovu. Vypršel čas na omluvy a vypršel čas vůbec. Přišli jsme sem, abychom vám dali vědět, že změna přichází, ať se vám to líbí, či ne.

Děkuji

Více o Gretě najdete na Wikipedii.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License