Ballot box of czech legislative election 2010

Zveme Vás na předvolební diskusi na téma Politické strany a prosazování udržitelného rozvoje aneb Jak si představují zástupci politických stran udržitelnou budoucnost České republiky?

která se koná

v úterý 5. září 2017 od 16. 00 do 19:00 hodin, Praha 1,Novotného lávka 5, budova ČSVTS, místnost č. 319

Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ) ve spolupráci s koalicí platforem nevládních organizací Měj se k světu a asociací nevládních organizací Zelený kruh pořádá předvolební diskusi s představiteli politických stran, kandidujících v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. Byli pozváni zástupci následujících osmi politických stran: ANO 2011, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, ODS, Piráti, STAN, TOP09, Zelení, moderování besedy přislíbil Petr Vacek.

Na úvod kolegové ze Zeleného kruhu představí svou analýzu přístupu vlády a parlamentu k ekologické politice v tomto volebním období a klíčové otázky k řešení pro příští vládu.

Následně se budeme politiků ptát, zda podporují směřování ČR k udržitelnému rozvoji pomocí Strategického rámce Česká republika 2030, přijatého vládou ČR, anebo zda by chtěli jít jinou cestou. Aby nebyla diskuse jen v obecné rovině, budeme se zajímat, co jejich strany již udělaly pro udržitelný rozvoj, v souvislosti s klimatickými změnami nás bude zajímat, jaká opatření navrhují k zmírňování těchto změn a jaká k nezbytnému přizpůsobení se jim a budeme se ptát také, které z Cílů udržitelného rozvoje OSN považuje jejich strana za nejdůležitější. Důležitý pro nás bude také postoj politických stran k účasti veřejnosti na rozhodovacích a strategických procesech.

Diskusi bude moderovat moderátor a herec Petr Vacek a jednotlivé strany budou v panelu reprezentovat:

  • ANO2011 - panelista dosud nejmenován,
  • ČSSD - Petr Petržílek, environmentální poradce,
  • KDU-ČSL - Jitka Seitlová - senátorka,
  • KSČM - Marie Pěnčíková – poslankyně za KSČM a stínová ministryně KSČM pro resort životního prostředí,
  • ODS – Filip Humplík – předseda pražské organizace,
  • Piráti – Dana Balcarová – garantka programu pro životní prostředí,
  • STAN – Jan Farský – poslanec, lídr kandidátky STAN v Praze,
  • TOP09 – Bedřich Moldan – předseda expertní komise pro životní prostředí TOP09,
  • Zelení – Petr Kutílek – místopředseda strany Zelení.

Na tuto diskusi bude navazovat od 18.30 v Kině Pilotů (Donská 19, Praha 10, zastávka Krymská) na Praze 10 akce našich kolegů z Transparency International ČR, týkající se strategií v politických kampaních, na kterou jsou všichni taktéž zváni. Komponovaný večer začne debatou s Josefem Šlerkou (NFNZ), Erikem Bestem (FleetSheet) a Petrem Vymětalem (VŠEM) o proměnách politických přesvědčovacích strategií v posledních letech. A po debatě se můžete těšit z potravy pro tělo i ducha: pohoštění si můžete vychutnat při sledování amerického politického dramatu Den zrady (Ides of March, 2011). Moderuje David Ondráčka (TI-ČR.)