ochranafauny

STUŽ ve spolupráci s Ochranou fauny, o.p.s. Vás zve dne 17. 5. 2014 na prohlídku Centra Ochrany fauny ČR, které patří (s návazností na areál společnosti Domov fauny, provozující psí útulek a stáje pro týrané psy a hospodářská zvířata) mezi nejmodernější a největší areály na ochranu zvířat nejenom u nás, ale v rámci Střední Evropy.

 

Centrum Ochrany fauny ČR v Hrachově u Sedlčan, resp. u Krásné Hory nad Vltavou) bylo zprovozněno v roce 2012 díky prostředkům z Evropské unie, podpoře ze Státního fondu životního prostředí, Ministerstva životního prostředí ČR, Středočeského kraje, sponzorů a neúnavného úsilí Pavla Křížka a jeho spolupracovníků z Ochrany fauny.

Areál se nachází v horní části obce Hrachov s krásným výhledem na údolí Slapské přehrady a malebnou krajinu Středního Povltaví. Vznikl rekonstrukcí bývalému statku a výstavbou nových budov. V areálu se nachází vybavená veterinární klinika, pooperační karantény, sklady, rozlétávací věž, ubytování pro studenty, místnost pro archiv OFČR, školicí středisko, dílny a garáže. Nemocnice pro zvířata je moderně řešená budova s voliérami. Součástí areálu jsou také expozice trvale handicapovaných živočichů, expozice sladkovodních ryb, přírodní amfiteátr a recepce s obchůdkem.

Dík průvodcovství Pavla Křížka budeme mít možnost si prohlédnout jak druhy běžné, tak kriticky ohrožené, ptáky z řad pěvců, vrubozobých, brodivých, dravců, sov a savce, např. některé šelmy, nyní na jaře i mláďata ptáků a savců. V budově Centra ekologické výchovy uvidíme expozice ryb žijících v našich vodách. Odpoledne mohou zájemci uskutečnit krátký výlet po krásném okolí.

Plán dopravy na exkurzi:

Varianta 1 (pro ranní skřivánky) : Vlakem v 5.37 z Prahy, hlavního nádraží do Benešova, odtud z autobusového nádraží v Benešově ( přímo naproti železničnímu nádraží) z nást. č. 1 v 7.10 autobusem Benešov-Plzeň do zastávky Svatý Jan, Zrůbek (příjezd do Zrůbku v 8.16). Odtud pěšky necelé 2 km do Hrachova, kde v horní části nad hospodou v čísle 13 je areál Záchranné stanice Ochrany fauny.

Varianta 2 ( pro později vstávající): autobusem z autobusového nádraží Praha, Na Knížecí autobusem do Sedlčan ( z nástupiště č. 3) v 7.40, příp. v 8.00 taktéž do Sedlčan ( autobus do Milevska, z nástupiště 3,). V Sedlčanech bude zabezpečen obětavým Pavlem Křížkem odvoz autem do Hrachova.

Varianta 3: Pro ty, kteří se rozhodnou přijet osobním autem či na kole: Do Hrachova je potřebné najet na silnici Sedlčany-Příbram, ve Zrúbku pak odbočit do Hrachova. Předpokládáme začátek exkurze po areálu v cca 9.30.

Doprava z exkurze zpět: V 15.24 ze Zrůbku autobusem Plzeň-Benešov, přesednutí v Sedlčanech, kde v 16.00 jede autobus do Prahy, Na Knížecí ( pro zájemce o procházku po Sedlčanech a okolí: další autobus jede ze Sedlčan v 17.00).

Prosíme o nahlášení účasti tajemnici STUŽe Ing. Evě Vavrouškové na mobil 604 171 921, resp. e-mail eva.vavrouskova@ecn.cz, a v případě jízdy vlastním autem taktéž, zda nebudete mít volné místo .

Exkurzi organizuje Pavel Šremer (m. 732 966 595, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.), areálem Centra Ochrany fauny ČR nás bude provázet předseda a zakladatel o.s. Ochrana fauny Pavel Křížek.