Lens culirnarisJak dýmějový mor se po facebooku a mailech v posledních 14 dnech šíří petice proti údajnému "bruselskému diktátu", který vám zakáže vyměňovat si se sousedkou semínka cuket a dýní hokkaido... I mne se na to furt někdo ptá. Já k tomu pár dní už jen kopíruju následující: "Nemám to prostudovaný nijak podrobně – je to legislativa, nahrazující a zjednodušující dnešních 12 směrnic a nařízení. Dostal jsem se k tomu tak, že jsem někdy na jaře podepsal a sdílel jednu velmi podobnou petici. Ozval se mi tenkrát Laco Miko, který to má v Komisi na starosti, že ty petice nechápe. Zásadní problém, který s nimi tedy mám já, je, že straší tím, že bude ilegální vyměňovat si semínka mezi zahrádkáři nebo pěstovat cokoli, co nebylo registrováno – například staré odrůdy. To je nesmysl, to tam opravdu, ale opravdu není. Druhá věc je, že to protestuje proti povinné registraci osiv, která se obchodují. To je ovšem legrace veliká, protože osiva se registrují povinně už hodně dlouho a je to i v národních legislativách, včetně české, dávno předtím, než jsme vstoupili do EU. Tenhle návrh celou registraci zjednodušuje. Tedy jistě by se tam dala najít řada věcí, které se leckomu nelíbí, o tom nepochybuju. Ale to, co se vesměs píše v těch peticích je strašení něčím, co tam není, či protest proti zavádění něčeho, co nová legislativa nezavádí, ale naopak zjednodušuje.

A k tomu aktuálně píše Ladislav Miko z Bruselu:

"Je to opravdu jinak a nic z toho čím se straší, návrh legislativy nepřináší. Nejlépe se podívat na Kubou uvedený link . Žádné omezení výměny semen mezi soukromníky/zahrádkáři nikdo nenavrhuje, stejně tak ne ponechání si semen z vlastní produkce. Samozřejmě bude možné semínka prodávat lokálně třeba na trzích.

Registrace semen zde opravdu je už léta a právě díky ní se evropští střední a malí producenti drží na trhu (nikdo jim nemůže jejich odrůdu "ukrást", registraci je chráněna). Díky tomu je Evropa (a ne americké firmy) největším vývozcem semen na světě.

Povinnost kupovat geneticky modifikovaná semena je totální nesmysl, řekl bych na hranici kriminální pomluvy. V Evropě je už pres deset let autorizována ke kultivaci jediná odrůda kukuřice, takže GM semena všeho ostatního jsou tady naopak nezákonná a je zákaz je používat. Schvalovací proces na jakoukoliv GM kultivaci je super složitý, a jestli bude něco někdy dále schváleno se vůbec nedá předvídat, v každém případě se to ale jen tak nestane a návrh zákona o osivech s tím nemá nic do činění.

Navíc se to vůbec netyká nikoho, kdo si chce něco pěstovat na zahrádce…

Je složité vystopovat kdo za tou fámou je a taky proč ji podpořily některé NGO (aniž si ověřily, zda to je pravda).

Vysvětlení, které se mi nabízí, je následovné: pravidla pro registraci se týkají výrobců semen pro trh. Umožnují registraci i místních, starých a krajových odrůd, a to ve značně zjednodušeném režimu. Tím garantují kupujícímu (zahrádkáři, občanovi), že opravdu dostane to, co mysli, že kupuje. A to je možná to, co někomu vadí: u registrovaných odrůd nebude možné podvádět a prodávat na širším trhu na veliko věci pod líbivými tituly jako staré či krajově odrůdy, aniž by to byla pravda. Přitom na místním trhu můžete samozřejmě prodat cokoliv - registrace se tyká tak jako tak firem, které prodávají osiva komerčně, a ne jednotlivců. Budu rád, když kdokoliv může, bude uvádět věci na pravou míru. Mimochodem, 30. října k tomu bude workshop v Praze kde se sejdou malé a lokální firmy, NGO a za navrhovatele dorazím osobně."

A já dodávám na závěr: Vážně by mě zajímalo, kdo furt tenhle hoax přiživuje. Každopádně jedinej efekt je rostoucí nas*anost lidí na EU kvůli něčemu, co je jen nesmyslný blábol.