Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Jako tradičně vám přinášíme filmový záznam a prezentace z besedy STUŽ na téma Aktuální problémy naší energetiky.

 

Pozvánka na besedu

 

Filmový záznam besedy

{youtube}TSs3_7_XTv8{/youtube}

 

Pár fotek z besedy

Fotogalerie

 

Prezentace jednotlivých panelistů

Komentáře   

#1 Jaroslav Beneš 2013-04-08 23:09
Obracím se zejména k moderátoru diskuze dne 2.5. J. Dlouhému, u něhož jsem postřehl, že. jeho osobní názor na tuto problematiku se trochu liší od obecného stanoviska. Bohužel jsem nestihl přednést svůj názor ústně, (stejně mi vyhovuje lépe písemný projev), tak volím tuto cestu.
Udivilo mne, že po tři hodiny diskuzí cca 50 odborníků vůbec nezazněla tři témata, které by měly sehrát důležitou úlohu v úvahách o budoucí energetické politice.

1. Oteplování Země, klimatické změny, skleníkové plyny (donedávná se pomalu o ničem jiném na podobných seancích nemluvilo)
2. Nutné změny paliva dopravních prostředků ( závislost celého vyspělého světa na palivech z rozvojových zemí, škodlivé exhalace a hluk v obytných zónách)
2. Boj proti světovému terorizmu

Tato témata spojuje jaderná energetika. Jedná se o jediný masivní, základní, stabilní zdroj, který neprodukuje žádný skleníkový plyn, má minimální vliv na životní prostředí, omezuje nutnost dopravy paliv a nespalitelných zbytků takřka na nulu, iniciuje vědecký rozvoj, uplatňování nových materiálů a řídících systémů a vyžaduje kvalifikované pracovníky.

Stálý režim, optimální pro jaderné zdroje, umožňuje výhodné noční nabíjení elektromobilů, které jsou jediným prostředkem jak snížit škodlivé emise a hlučnost v obytných zónách, kde žije a pohybuje se nejvíce obyvatel.

Boj proti terorizmu by skončil v okamžiku, kdyby vyspělé země přestaly odebírat a platit naftu a plyn ze zemí s „darebáckými režimy“. Měla by být nadále nesnesitelná dosavadní praxe, kdy se těmto zemím platí ročně biliony dolarů, které utratí především za zbraně, nejprve na vlastní rvačky a občanské války a posléze se zbraně octnou v rukách Talibanu a Al-kaidy a střílí na americké a evropské intervenující armády. S přebytky peněz, které jim přesto zbývají, budují zhůvěřilí vládci v poušti fantasmagorické mrakodrapy a kryté lyžařské sjezdovky. Potřebným chudým arabským zemím však humanitární pomoc nakonec poskytují pouze USA a EU.

Teď jenom krátká reakce na otázky, které by mě v diskuzí neminuly:

Toto je fantazie snílka ?!
Samozřejmě se jedná o dlouhodobou perspektivu. Momentálně je opravdu důležitější jak napravit elektrovoltaick ý tunel, komu a za kolik prodat kterou elektrárnu, jak podpořit rozvoj obnovitelných zdrojů a úspory energie…. Vědomí konečného cíle však dnešní eliminaci jaderné energie nepřipouští !
Co havárie a jaderný odpad?
Jen v Evropě umírá na silnicích 350 lidí. Nulové riziko nelze zaplatit ani zaručit u žádné činnosti. Boj proti jaderným zdrojům je založen na principu: vystraš je až k smrti Dnešní jaderný odpad je problémem za 40 let. Ale už dnes se lze na tzv. radioaktivní odpad dívat jako na cenný surovinový zdroj.
Uran není obnovitelný zdroj !?
Vývoj jaderné energie není dosud dokončen. Nejbližším krokem bude technologie, která právě lepe využije energii skrytou v tzv. radioaktivním odpadu.
Bude tedy stačit postavit dostatek jaderných elektráren ?!
V konečném výhledu by jádro by mělo pokrýt 50-70% spotřeby. Zbytek připadá na obnovitelé a ostatní zdroje. Nafta, plyn a uhlí by mělo být na minimu.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License