Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Pavel Šremer a Martin Bursík přebírají Cenu J. Vavrouška

Je dobře, že se fotovoltaickou kausou budou zabývat orgány činné v trestním řízení. Dokud se nevyjasní, kdo se na extrémně výhodně nastavených podmínkách provozování slunečních elektráren napakoval, nedojde k očištění jména obnovitelných zdrojů energie.


Přejeme si, aby policie rozkryla skryté sktruktury vlastníků. Výsledek ukáže, že ani Bursík ani nikdo ze zelených nemá ve slunečních elektrárnách nainvestováno! S fotovoltaickým tunelem nemají Zelení nic společného!


Jak to se selháním regulace fotovoltaiky doopravdy bylo? Vládní návrh zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (později zákon č.180/2005) předložila Poslanecké sněmovně vláda Vladimíra Špidly dne 13. 11. 2003. Zástupcem navrhovatele bylo ministerstvo průmyslu a obchodu (ministr Milan Urban, ČSSD) a ministerstvo životního prostředí (ministr Libor Ambrozek, KDU-ČSL). Při schvalování zákona nebyli zelení v parlamentu. Vládní návrh zákona v sobě neměl chybu, která pak vedla ke slunečnímu tunelu. Pozměňovací návrh prosadila poslankyně Šedivá ČSSD (resp. posl. Ladislav Urban KSČM). Třetí čtení návrhu zákona proběhlo v poslanecké sněmovně dne 23. 5. 2005 na 41. schůzi (to bylo krátce před koncem vlády Stanislava Grosse, ministři Urban a Ambrozek byli stále ve funkcích). Pozměňovcí návrh posl. Šedivé i zákon jako takový schválila ve Sněmovně koalice ČSSD, KDÚ-ČSL a US. V Senátu hlasovalo pro zákon i s přijatým pozměňovacím návrhem 56 ze 71 přítomných senátorů (ČSSD, KDU-ČSL, SNK, Klub otevřené demokracie a více než 1/2 senátorů ODS).

 

Takže: na vzniku problému jsme se nepodíleli. Pracoval jsem tehdy jako externí expert MŽP v týmu, který připravoval vládní návrh zákona (MŽP bylo spolupředkladatelem), ale návrh na stanovení limitu možnosti meziročního snížení výkupní ceny o max. 5 % nebyl součástí vládního návrhu zákona!

 

Komentáře   

-1 #1 Miroslav 2013-02-10 19:23
Podle tohoto textu padá solární tunel na hlavu vlády před Bursíkovým vládním angažmá Podle Bursíkova jiného vyjádření naopak vina padá na vládu Fischerovu, která mimochodem byla sestavená s podporou Bursíka osobně i SZ, když do této vlády "zelení" poslali několik ministrů. http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi/c1-59252420-za-maler-se-solarni-energii-muze-fischerova-vlada-tvrdi-bursik-kritizuje-i-vitaskovou
Takže za solární magaprůšvih můžou vlastně všichni ostatní jenom Martin Bursík ne - ani jako poradce a lobbista fotovoltaického průmyslu, ani jako ministr, poslanec a místopředseda vlády za nic ani trochu nemůže ... Chápu to správně?

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License