Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Tomáš Munzi v rubrice Diskuse v pátečních Lidových novinách odsoudil regulaci funkčního využití a prostorového uspořádání území a regulační podmínky pro výstavbu, dané stavebním zákonem jako „mysticismus“ a brzdu ekonomického rozvoje.

Jeho představa o uvolnění regulace jako „elixíru pro ekonomiku“ a odstranění „nihilistického sobectví“, spočívajícího v byrokratizaci a politizaci územního plánování jako produktu územně-plánovacího socialismu a environmentalismu je ovšem scestná. Vrátila by vývoj měst, obcí i krajiny u nás kamsi před začátek středověku. Už v něm totiž začala platit i u nás určitá pravidla pro výstavbu měst, obcí i pro využívání krajiny, a to nikoliv z rozmaru panovníka či šlechty, ale k ochraně veřejných zájmů obyvatel. Tak je tomu přes všechen společenský a hospodářský vývoj od té doby dodnes i v hospodářsky i kulturně vyspělých zemích světa, což autorovi patrně uniklo. Že se územní plánování a stavební řád u nás zneužívají v rozporu s veřejnými zájmy nemá nic společného s jejich podstatou. Je to „jen“ nástroj. Stejně jako nůž může být v rukou kuchaře vynikající pomocník, ale v rukou psychopata vražedným nástrojem. Stačí, abychom do veřejných funkcí nevolili psychopaty a územní plánování a stavební řád ponechali v rukou i politiky respektovaných odborníků. Jinak se vrátíme ke stavební anarchii se všemi negativními důsledky na ekonomiku a provoz sídel, na jejich vzhled a na životní prostředí. Některým investorům a developerům by se to možná chvíli líbilo, ale časem by zjistili, že územní plánování a stavební řád chránily i jejich zájmy a anarchie ve využití okolí jejich investic znehodnocuje i jejich dílo. A kajícně by vyhrabávali územní plánování i stavební řád znovu na svět. Chybami se sice člověk učí, ale jen hlupák svými vlastními.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License