Východočeská pobočka STUŽ

Za udržitelné Česko na místní úrovni

Naše východočeská pobočka završila úspěšně projekt Udržitelná Evropa pro všechny. V rámci tohoto projektu vydala rozsáhlou publikaci Za udržitelné Česko na místní úrovni. Více o celém projektu se můžete dozvědět na webových stránkách tohoto projektu.

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Kostel v Neratove - pohled zepredu 1

V sobotu 24. července 2021 uspořádala Východočeská pobočka STUŽ exkurzi do Neratova, jehož funkční využití území je dle návrhu územního plánu Bartošovice v Orl. horách předmětem sporu mezi některými místními občanskými iniciativami, místní správou obce, i zhotovitelem územního plánu a jeho vyhodnocení vlivů na udržitelnost vývoje území. Vč STUŽ se k návrhu územního plánu Bartošovice vyjádřila vloni písemně a podpořila negativní stanovisko občanského sdružení „Kruh“. Neratov se nachází v CHKO Orlické hory, kde by měl být chráněn jak krajinný ráz, tak urbanistický charakter rozptýlené zástavby chalup v lukách a pastvinách, stejně jako chráněné rostliny a živočichové a jejich místa výskytu, charakteristické biotopy. Tyto zásady návrh územního plánu porušuje.

„Mysli globálně – jednej lokálně“ je jedním z environmentálních hesel, která nás provázejí životem a smiřují s faktem, že jednotlivec stěží něco pozitivně ovlivní na globální úrovni, i když chápe globální souvislosti a důsledky lidského konání, ale může viditelně a pozitivně přispět ke zlepšení životních podmínek své občanské komunity a životního prostředí ve svém bezprostředním okolí. Sestoupíme-li z obecných úvah celosvětových souvislostí lidských aktivit na námi reálně ovlivnitelnou úroveň našeho města, objevíme jak jeho některé slabiny, tak možnosti a potenciály na zlepšení.

VC SutaVýchodočeská pobočka STUŽ zve všechny zájemce na výroční schůzi pobočky spojenou s přednáškou MUDr. Miroslava Šuty na téma Život s plasty, aneb jak se neutopit v oceánu plastů.

Vše se bude konat ve středu 26. února 2020 od 16 hod ve Studijní a vědecké knihovně, Hradecká ul 1250, Hradec Králové – v 5. patře. Pro podrobnosti si klikněte na obrázek pozvánky.

Vstup volný.

VC KasparVýchodočeská pobočka STUŽ zve všechny zájemce na přednášku Mgr. Jakuba Kašpara, náměstka ředitele Krkonošského národního parku na téma Klima s mění. A co my s tím?

Přednáška se koná v neděli 8. března 2020 od 10 hodin na evangelické faře v Nezvalově ulici v Hradci Králové. Pro podrobnosti si klikněte na obrázek pozvánky.

Vstup volný.

Pozvánka story PP Na Plachtě 1Jste srdečně zváni na besedu Od vojenského cvičiště po přírodní památku.

Beseda s aktéry a pamětníky proměny vojenského cvičiště a městského smetiště na chráněnou lokalitu přírody Na Plachtě. Na unikátní lokalitu českého a evropského významu.

Knihovna města Hradec Králové, Wonkova ulice v pondělí 17. února 2020 od 16.30 hodin

Akci pořádá východočeská STUŽ ve spolupráci s Knihovnou města Hradec Králové.

finalprint info 5cervnaSpolečnost pro trvale udržitelný život pořádá 5. června 2019 v 17 hodin malý mezinárodní diskusní seminář v konferenčním sále Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové

Pestrá budoucnost Evropy? (Colorful Future of Europe?)

zčásti v angličtině, k dispozici bude text v češtině, vstupné 40 Kč a 20 Kč

Pohled z Německa, z Kosova, z Afriky i světaznalých Čech

Pozvánku i s programem si můžete stáhnout zde.

DSC02223Přání či potřeba být na dvou místech současně jsou asi odvěké. V moderní době, v éře zrychlujícího se životního stylu a přehršle nabídek nejrůznějších aktivit, tento fenomén nabývá na významu. Příroda nás však touto schopností (jistě moudře) nevybavila. Aktuálně si to uvědomili i někteří účastníci přírodovědné exkurze Odpoledne v hradecké přírodě pořádané východočeskou STUŽkou v symbióze s přírodovědným oddělením Muzea východních Čech. Termín konání této tradiční akce totiž právě kolidoval s vrcholícím turnajem mistrovství světa v hokeji, konkrétně se čtvrtfinálovým utkáním mezi nabušenými týmy ČR a USA, které bez milosti rozhodovalo o postupu mezi nejlepší čtyři mančafty planety, ba možná celého univerza.

Pozvánka Libický luhVýchodočeská STUŽ vás srdečně zve, láká a svádí na jednodenní přírodovědnou exkurzi do Národní přírodní rezervace Libický luh poblíž Velkého Oseka, kam dorazíme vlakem v neděli 15. dubna. 

Odjezd pro Hradečáky a spádově okolní jest z hl. nádraží v Hradci Králové  v 8.08, přestup nás čeká v Chlumci/ C. Z Prahy můžete jet rychlíkem v 7:58 do Kolína a tam přestoupit na spěšný vlak to Velkého Oseku. Pro ty, kteří dorazí z jiných světových stran, upřesňuji: Výchozím punktem je Velký Osek v čase 9:00.
Očekáváme, že nás přivítají záhony rozkvetlé dymnivky, a vůbec nádherná příroda oděna do svého čerstvě jarního svátečního šatu. Akce je plánována pro pěší. Její délka bude ještě upřesněna. Počítejme i s nějakou tou mokřinou. Komfortní vlakové spojení se nabízí i na zpáteční odpolední cestu. Barevnou pozvánku naleznete, pokud kliknete na obrázek v tomto článku.

 

Slavíkovy ostrovy nejsou pojmenovány podle zpěvem proslavených opeřenců, i když i ti se tu vyskytují. Slavíkovy ostrovy nejsou přírodně extra chráněnou lokalitou, byť se jejich jméno v této souvislosti skloňuje už celá desetiletí. Slavíkovy ostrovy nejsou pro vzdáleně přespolní zřejmě tak lákavé, aby je osobně, například v rámci exkurze Východočeské pobočky STUŽ, navštívili, ačkoliv třeba právě v Praze o nich hodně a rádi hovoří. Slavíkovy ostrovy nejsou sjednocujícím společenským fenoménem, právě naopak. A konečně, Slavíkovy ostrovy nejsou sjednocujícím fenoménem ani uvnitř tábora environmentalistů, soudě alespoň podle diskuze v rámci STUŽ. No řekněte, není už tohle všechno dostatečný důvod k hlubšímu zájmu o tuto lokalitu? Ba přímo k vyhrazení si jednoho odpoledne k jejímu navštívení?

Prchat v horký letní den do lesa či k vodě za stínem a chladem považujeme za rozumné a příjemné. Toť ústup, za který se nestydíme. Právě naopak. Těšíme se na něj po celý rok. A co takhle ochladit se v pekle? Zní to jako protimluv. Nikoliv však v případě pekla s velkým P. Tudíž místa jako stvořeného pro červnovou přírodovědnou exkurzí.

A co že je na zdejší přírodě tak super vzácné? – Jednou větou, příroda si tu excelentně pohrála. Posuďte sami.

Pravda, chybí tu opravdové hory, přesto teplotní rozdíly mezi převýšením pouhých 200 metrů činí až úctyhodných 15 stupňů Celsia. Tohoto jevu pak prospěchářsky využívá fauna a flóra. A to jak ta teplomilná, tak i ta horská. Navíc, Dyje tu tvoří takzvaný ekokoridor, kudy migrují bez ohledu na kvóty od jihovýchodu panonské druhy, od západu zase ty chladnomilné.

Když se řekne strávit odpoledne v hradecké přírodě, mohou být naše představy dosti rozdílné. Někdo dá přednost posezení v parku, někdo krmení labutí u řeky, ti aktivnější nastartují svého čtyřkolového miláčka, aby je „bezbolestně“ dopravil až do lůna městských lesů, kde začíná inlajnový ráj. Zjednodušeně lze rozlišit dvě kategorie konzumentů přírody: Jedněm slouží příroda jako pouhá kulisa a prostředí se zdravým luftem, ti druzí se vydávají do přírody kochat, nebo ji dokonce poznávat.

Akce s názvem „Odpoledne v hradecké přírodě“ je přírodovědná exkurze, tedy podnik rozhodně pro ty druhé.

Ano, to jsou naše představy o lese, a také dva základní požadavky, aby les byl tím pravým lesem. V hradeckých lesích to platí omezeně. Pokud totiž chcete takzvaně dýchat z plných plic, vyhněte se Hradečnici v jejím motorizovaném úseku. A pokud chcete užívat klidu, vyhněte se jí celé. Tento lesní bulvár totiž pulsuje životem, který svým ruchem připomíná průtah slavného newyorkského Central Parku. Zkrátka je to tu „busy“. Člověka v této souvislosti napadá otázka, nakolik je tento stav naplněním vize o moderní úloze městských lesů, anebo naopak, nakolik tu iniciativu již převzal živelný proces, který přerůstá přes hlavu.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License