Východočeská pobočka STUŽ

Za udržitelné Česko na místní úrovni

Naše východočeská pobočka završila úspěšně projekt Udržitelná Evropa pro všechny. V rámci tohoto projektu vydala rozsáhlou publikaci Za udržitelné Česko na místní úrovni. Více o celém projektu se můžete dozvědět na webových stránkách tohoto projektu.

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

image2Patnáctý duben byla neděle a řada přátel přírody nemohla dospat. Nebylo tomu však proto, že by je trápila odpověď na otázku, zda Andrej Babiš sestaví v pondělí novou vládu a zda pro ni získá dostatečnou parlamentní podporu, ale proto, že je čekala přírodovědná exkurze s východočeskou STUŽkou do NPR Libický luh. A navíc napětí stupňovala nejistota ohledně zdejší dominantní kytičky dymnivky duté, konkrétně ohledně toho, zda-li se nám odhalí v celé své rozkvetlé kráse a početné hojnosti, nebo zůstane ještě přikrčená mezi loňským křupavým listím, kteréžto celý tento největší český lužní les ráčilo během zimy přikrýti.

rencin4. října nás navždy opustil Vladimír Renčín, český kreslíř, ilustrátor, karikaturista, autor svérázného humoru, neopakovatelné kresby a jedinečných postaviček. Vladimír Renčín byl také členem Východočeské pobočky STUŽ, do její činnosti se aktivně zapojoval až do jeho vážného onemocnění. Bude nám hodně chybět on, i jeho kresby.

HK PekloJednodenní přírodovědná exkurze v rámci regionu, pro pěší
z Nové Města nad Metují do Pekla a dále do Náchoda.
Termín: sobota 24. června 2017.
Sraz pro Hradečáky na terminálu HD.
Doprava autobusem z HK do Nového Města/ Met., odjezd v 7:40 (Terminál HD), příjezd do Nového Města/ Met.(Na Rychtě) 8:26.

HK LesyProzkoumáme lesní lokality, přírodní památky, Černou stráň a Sítovku, dále pak, podle situace PR Mazurovy chalupy, Leteckou střelnici a okolí rybníka Výskyt.
Termín: úterý 13. června 2017.
Sraz: Hradec Králové, Malšovice u Zděné boudy v 16:00 hodin.

ZdobniceVýchodočeská pobočka STUŽ vás zve na přírodovědnou exkurzi do údolí řeky Zdobnice, do místa, které je v souvislosti s plánem stavby přehrady Pěčín nyní hojně skloňováno. Cílem je seznámit se v doprovodu odborníků-přírodovědců s přírodou zdejší lokality, a také diskutovat zmíněný vodohospodářský záměr. 
Koná se v sobotu 25. června 2016. Odjezd vlakem z Hradce Králového, hl. nádraží ČD, v 7:05 hodin do stanice Pěčín.
Délka pěší trasy je cca 15 km v kopcovitém terénu.
Předpokládaný návrat do HK je v 18:53 hodin.

KunhoraVýchodočeská pobočka STUŽ  zve zájemce na přírodovědnou cykloexkurzi, jejímž cílem je tentokrát

Kunětická hora, 
jedinečná lokalita polabské přírody mající co nabídnout jak milovníkům kytiček, tak i plazivých a polétavých živočichů. Odborný doprovod zajistí botanička, entomolog a ornitolog.

HKexkurze

V úterý 10. května 2016, od 16.00 hodin. 
Přírodovědná exkurze, jejímž cílem jsou slepá labská ramena za ČOV HK nedaleko Třebše.  U vchodu do ČOV se také zájemci setkají.

Zajištěn je odborný doprovod botaničky a entomologa z Muzea východních Čech a ornitologů.
Délka pěší trasy je 6 km, ukončení exkurze cca v 19.30 hodin. Exkurze je určena pro přírodovědné zájemce z řad královéhradecké veřejnosti, pro laiky i zasvěcené, začátečníky i pokročilé. S podporou města Hradec Králové pořádá Východočeská pobočka STUŽ (Společnost pro trvale udržitelný život).

HK exk2Když se řekne strávit odpoledne v hradecké přírodě, mohou být naše představy dosti rozdílné. Někdo dá přednost posezení v parku, někdo krmení labutí u řeky, ti aktivnější nastartují svého čtyřkolového miláčka, aby je „bezbolestně“ dopravil až do lůna městských lesů, kde začíná inlajnový ráj. Zjednodušeně lze rozlišit dvě kategorie konzumentů přírody: Jedněm slouží příroda jako pouhá kulisa a prostředí se zdravým luftem, ti druzí se vydávají do přírody kochat, nebo ji dokonce poznávat.

Středoletní setkání Východočeské pobočky STUŽ se tradičně uskuteční v zahradní restauraci Hacienda, Štolbova ul.,

a to ve čtvrtek 23. července 2015 od 17-ti hodin.

Na tomto přátelském společenským setkání členů a přátel Východočeské regionální pobočka STUŽ jsou vítáni všichni, tedy malí i velcí, laici i zasvěcení.

pec1Postavit přehradu Pěčín nebo zachovat nedotčené kaňonovité údolí horské řeky Zdobnice?

Kdo se v tom má vyznat? – Řeč legislativy je zdánlivě jasná: Přednost má takové řešení, kde převažuje veřejný zájem. Kdo to však posoudí? Vláda? Parlament? Lid? Nebo snad vyšší moc?

Chceme-li si vytvořit na věc názor, musíme vyvinout určité úsilí. Sami být aktivní. Takhle by se dal shrnout postoj účastníků sobotní červnové přírodovědné exkurze do lokality, kterou by případná stavba vodního díla zcela a trvale proměnila. Inu není nad to přesvědčit se takzvaně na vlastní oči. Tím spíše pak v doprovodu odborníků z řad přírodovědců. Nejste tak pouhými turisty, jejichž pohled sklouzává po povrchu věcí a jevů. Zažíváte přírodu všemi smysly, atmosféru jedinečného prostředí koryta horské říčky, kterou nemůže nikdo a nic zprostředkovat. Ani televize, ani článek na internetu či v novinách. Zkrátka jsou místa a věci, které se musí prožít. A takové je i motto přírodovědných exkurzí pořádaných, jako v tomto případě, Východočeskou pobočkou Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ).

hk1 Když se řekne Českého středohoří, představíme si romantickou krajinu bývalých sopek, komolých kuželů a čedičových vyvřelin. Kus Českého středohoří však nalezneme i ve východních Čechách. Ano, a právě tam, na Kunětickou horu, zamířila královéhradecká cyklistická přírodovědná exkurze. Cíl nepříliš vzdálený a zdaleka viditelný, přesto tu vzniká otázka, jak se tam ve zdraví dostat. Neboť svoboda cyklisty vytlačovaného přemnoženými automobily je jen teoretická. Kupříkladu právě k bezpečné přímé cestě na jih abyste disponovali masivním plechovým brněním, hlučným a jedovaté zplodiny produkujícím vehiklem, zkrátka, abyste se opevnili cca jeden a půl tunovou hmotou. Pak máte šanci na této komunikaci obstát. Naštěstí existuje pro cyklisty varianta trasy na zdravém luftu, byť delší a krkolomnější.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License