Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

DOE Kózle

Vyplývá to ze shrnujícího stanoviska, které zpracovala ekonomka z Masarykovy Univerzity

Brno, 12. června 2019

"Z našeho hodnocení předběžně vyplývá, že plavební koridor Dunaj-Odra -Labe ani koridor Dunaj-Odra nejsou společensky přínosnou stavbou a ekonomicky se nevyplatí," stojí v závěru jedenáctistránkového dokumentu, který včera publikovala on-line katedra environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy Univerzity v Brně. 

Své odmítavé stanovisko k výstavbě plavebního stupně Děčín (PSD) zveřejnila Komise pro životní prostředí AVČR poměrně nedávno a to v dubnu 2016. V něm konstatovala, že snahy o výstavbu PSD jsou problematické z ekonomického i environmentálního hlediska. Z ekonomického hlediska ohrožuje vklad veřejných prostředků do tohoto projektu jejich velmi pravděpodobná nenávratnost, z ekologického hlediska pak hrozí znásobení společenských škod nevratným poškozením dotčených jedinečných pobřežních ekosystémů Labe, jejichž zničení nelze na území ČR nijak ekologicky kompenzovat.

Strakova akademie

Čtyři výbory RVUR projednaly stanovisko k limitům těžby na Mostecku a všechny čtyři výbory zaujaly negativní stanovisko k jakémukoliv prolomení limitů. Otázku prolomení limitů by měla projednat RVUR na svém zasedání v listopadu. Je proto naprosto nepochopitelné, že má otázku limitů projednat vláda již v pondělí 19. 10. s tím, že údajně nebyly členům vlády poskytnuty ani stanoviska jednotlivých odborných výborů. Z tohoto důvodu jednotlivá stanoviska zveřejňujeme alespoň na našich stránkách.

Doplňujeme informaci z Úřadu vlády: Usnesení výborů  přijal pan premiér od výborů včas i se souhrnným materiálem dne 16. října 2015. Prostřednictvím předsedy Výboru pro udržitelnou energetiku byl podrobně informován též ministr životního prostředí. Za významné lze rovněž považovat vznik řady na budoucnost orientovaných konkrétních doporučení, která budou projednávána Radou vlády pro udržitelný rozvoj na jejím zasedání dne 9. listopadu 2015.

Mils Businesspark

V dnešní tiskové zprávě upozorňuje Zelený kruh spolu se STUŽí a dalšími NNO: Poslanecká sněmovna v nejbližších dnech bude rozhodovat o možném usnadnění záboru kvalitní zemědělské půdy. Skupina senátorů totiž navrhla rozsáhlé výjimky z placení poplatků za zábor půdy. Výjimku mají získat tovární haly, skladiště, silnice či parkoviště, které podpoří stát či si je obec nebo kraj dají do svého územního plánu. Hnutí DUHA, Česká společnost ornitologická, Beleco, Pro-BIO Svaz ekologických zemědělců, Koalice pro řeky a Společnost pro trvale udržitelný život z asociace Zelený kruh proto varují před zvýšením tempa likvidace kvalitní půdy a nedostatkem místních potravin v budoucnosti. Plně znění tiskové zprávy najdete zde.

 

Mgr. Richard Brabec

Stanovisko Zeleného kruhu z 6. ledna 2014

ČSSD, ANO a KDU-ČSL dnes podepíší koaliční smlouvu a oznámí složení nové vlády. Po třech nekompetentních ministrech byl na funkci ministra životního prostředí nominován poslanec a člen představenstva Svazu chemického průmyslu ČR Richard Brabec (ANO). Ekologické organizace na budoucího ministra apelují, aby přišel s plánem konkrétních opatření, jež zajistí ochranu přírody a zdravý život každého z nás. Asociace Zelený kruh sdružující 26 ekologických organizací již před volbami varovala, že nového ministra čekají zásadní a velmi obtížné úkoly. Zveřejnila 12 konkrétních priorit, které by nová vláda měla řešit. [1]

Zákon upravující fungování státní správy a jejích zaměstnanců je klíčovým zákonem v boji proti korupci.

Pouze nezávislí úředníci, kteří budou vybíráni pro své schopnosti a ne politické konexe a odměňováni na základě výkonů a ne loajality budou více imunní vůči korupčnímu chování.

Se značným zneklidněním pozorujeme opětovné zhoršování kvality ovzduší  a životního prostředí v České republice v posledních letech. Týká se především jemných prachových částic PM10 a PM2.5, na které se váží zdraví nebezpečné látky.

Na webu "Prahou na kole" byla zveřejněna nová interaktivní cyklomapa Prahy - doporučuji tuto mapu vaší pozornosti - i když stav pražských cyklostezek hluboce pokulhává za civilizovanou Evropou, takovouto dokonalou mapu snad nikde na západ od Prahy nenajdete. Vše je k prohlédnutí na http://www.prahounakole.cz/2011/12/nova-cyklomapa-prahou-na-kole/#more-16960 

Populace Moravskoslezského kraje (MSK) představuje cca 1 milion obyvatel, proto lze hovořit o celospolečenském problému. Zátěž znečištěným ovzduším je ve srovnání s jinými částmi ČR (po odečtení zatížení z dopravy a lokálních topenišť) více působena emisemi z těžkého průmyslu a je patrně nejhorší v EU.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License