Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

cropped-summitbanner11Vážený pane předsedo vlády,

dovolujeme si Vás oslovit v souvislosti s blížícím se klimatickým summitem, který dne 23. září 2014 pořádá v New Yorku generální tajemník OSN Pan Ki-mun, a požádat Vás, abyste jej podpořil svou osobní účastí. Summit má zapojit nejvyšší představitele států světa do řešení jednoho z nejpalčivějších problémů dneška – klimatické změny, která již dnes citelně ovlivňuje život milionů lidí, včetně obyvatel České republiky.

Společná tisková zpráva Nevládní organizace vyzývají předsedy koaličních stran k nasměrování Česka k udržitelnosti

Dne 27.1.2014 vyzvalo 6 nevládních organizací a asociací * předsedy koaličních stran, aby při tvorbě vládního prohlášení a hlavně pak při práci nové vlády pamatovali na zajištění kvality života pomocí udržitelného rozvoje České republiky. Princip udržitelného rozvoje, tj. vyváženého rozvoje ve všech třech pilířích: ekonomickém, environmentálním a sociálním či společenském prosazuje OSN i Evropská unie. U nás však dosud převažuje jednostranné upřednostňování pouze ekonomického pilíře. Signatáři podnětu upozorňují na nutnost schválení a dodržování jednotící strategie udržitelného rozvoje České republiky, na kterou by pak měly být navázány další koncepce a politiky, bez nichž Evropská komise neuvolní podporu z Evropských strukturálních a investičních fondů.

Dojde k podpoře měst, snažících se o udržitelný rozvoj? Výměna zkušeností měst realizujících místní Agendu 21

„Nová vláda, by neměla opomenout udržitelný rozvoj a zvláště pak udržitelný rozvoj měst, v kterém už města získávají své první zkušenosti i dík místní Agendě 21“ – to byla hlavní myšlenka, která vyplynula z panelové diskuse, kterou organizovala dne 3. 12. 2013 Společnost pro trvale udržitelný život [i] za účasti zástupců Národní sítě zdravých měst[ii].

STUŽ se, spolu s Centrem pro životní prostředí a zdraví, organizací Calla a Zeleným kruhem připjila k dalším více než padesáti ekologickým organizacím ke společnému stanovisku k právě probíhající revizi evropské politiky v oblasti ochrany ovzduší.

Dne 10. 12. 2012 se STUŽ spol s s Institutem pro udržitelný rozvoj sídel, Českou asociací pro udržitelný rozvoj, Zeleným kruhem, Cenelc.cz, Centrem pro implementaci Evropské úmluvy o krajině v ČR a Centrem pro dopravu a energetiku obrátili na ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského s dotazem o umožnění participace občanské společnosti na přípravách nové Strategie regionálního rozvoje České republiky a na aktualizaci Politiky územního rozvoje České republiky. Nyní přišla od ministra i odpověď - vše najdete v článku.

Společná tisková zpráva Mezinárodního sekretariátu pro chemické látky (ChemSec), Centra pro životní prostředí a zdraví (CpŽPZ) a Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ)

Stockholm/Plzeň/Praha, 14. září 2011 – Mezinárodní sekretariát pro chemické látky (ChemSec) společně s dalšími nevládními organizacemi analyzoval prach z ložnic v řadě zemí Afriky, Asie a Evropské unie, včetně České republiky (1). Dnes byla zveřejněna výsledná zpráva „Domov, sladký domov - překvapení v prachu pod postelí“ (2), která ukazuje, že nebezpečný mix látek narušujících hormonální systém leží utajen pod postelemi po celém světě, a to ve vyšších koncentracích, než byly nalezeny dříve. Látky narušující endokrinní systém (tzv. endokrinní disruptory) jsou stále více spojovány s celou škálou zdravotních problémů, včetně narušení plodnosti, rakoviny a poruch pozornosti.

Smetanovo nábřeží, od Betlémské ke Karlovým lázním

STUŽ považuje současnou situaci průjezdu individuální osobní dopravy po Smetanově nábřeží kolem Karlova mostu za zcela nepřijatelnou a je velmi zklamána tím, že v rámci rekonstrukce nábřeží v letošním roce nebyl uděláno vůbec žádné opatření ke zklidnění tohoto brutálního průrazu individuální dopravy historickým centrem města. Z tohoto důvodu velmi podporuje snahu iniciativy Auto*Mat k proměně této komunikace na pěší zónu.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License