Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

In the past two decades the availability of oral contraceptives has significantly reduced the number of abortions annually performed in the Czech Republic. However the use of these contraceptives has had an unfortunate side-effect - traces of the female hormone estrogen which end up in Czech rivers may be doing more environmental damage than we know.

Evropská komise zaslala vládě České republiky varování, že řádně neuvedla do praxe evropskou direktivu zkráceně nazývanou Seveso II, která nařizuje zpracování havarijních plánů pro průmyslové podniky nakládající s nebezpečnými chemikáliemi. Varování Evropské komise kromě České republiky týká dalších 11 zemí, např. Francie, Německa, Španělska, Itálie nebo Nizozemska.

Skutečnost, že ftalát DEHP(1) je toxický a působí zdravotní problémy, je známá již nejméně patnáct let. Přesto je přelomovým okamžikem, že jeho škodlivost ve zdravotnických pomůckách včera uznal Vědecký výbor pro vznikající a nově zjištěná zdravotní rizika EU ve své rozsáhlé zprávě (2,3). Ještě v roce 2002 totiž Výbor tvrdil, že množství ftalátu DEHP není třeba ve zdravotnických pomůckách omezovat, neboť není dostatek důkazů o jeho negativním působení na léčené pacienty. Výbor včera poprvé otočil. Uznání škodlivosti ftalátu ve zdravotnických pomůckách tak může poprvé v historii otevřít seriózní diskuzi o změnách zákonů a cestu k vymýcení škodlivých látek ze zdravotnictví.

Jedna z letošních nejdůležitějších bitev na bruselské půdě začala nenápadně: Nákupem v supermarketu Evropského parlamentu. Osm kousků ovoce, které tam nizozemští aktivisté za pár eur nakoupili, poslali do laboratoře a teď zveřejnili neveselé výsledky. Všech osm druhů ovoce obsahovalo stopy po pesticidech, jedovatých látkách používaných zemědělci k hubení škůdců. V pomerančích, hroznovém vínu a meruňkách konzumovaných obvykle s chutí evropskými poslanci bylo těchto jedů dokonce víc než povolují evropské limity, jejich prodej byl tedy nelegální. Pomeranče pěstované ve Španělsku obsahovaly podle zprávy ekologické organizace Milieudefensie toxický pesticid v koncentraci zásadně přesahující limit "denní dávky akceptovatelné" pro pětileté dítě.

Spálené jehličnany a odumírající ovocné stromy. Fluor – tato chemická látka ničí zahrady obyvatelům Mělníka. Podle nich za to může společnost Mefrit – továrna na skleněnou drť potřebnou pro výrobu smaltů a glazur. Velké investice do zahrádek a každoroční vyhazování dřevin, tak komentují obyvatelé výsledek. Výskyt fluoru v rostlinách potvrzuje i laboratorní rozbor jehličí.

Místní se proto několikrát obrátili na odbor životního prostředí městského úřadu. Ten s Mefritem jednal a vyjednal. „Mefrit dlouhodobě zatěžuje prostředí této lokality. Dojde ke změně technologie především při výrobě bílých fritů tak, aby došlo ke snížení množství emisí vypouštěných do ovzduší,“ popisuje Ctirad Mikeš z Odboru životního prostředí mělnického Městského úřadu.

K vytékající chemikálii, takzvanému dehtofenolu, vyjeli ústečtí hasiči do bývalé plynárny Úžín.

„Látka vytékala z potrubí na ploše asi 40x40m. Jednotka na místě kolem 11 hodiny dopoledne nezasahovala. Případ byl nahlášen odboru životního prostředí ústeckého magistrátu a České inspekci životního prostředí. Ti by měli rozhodnou o způsobu odstranění,“ řekl včera operační důstojník hasičů. „Zřejmě šlo o odpadní produkt, který tady kdysi vznikal při výrobě,“ dodal operační důstojník. Látka vytékala z válcových nádrží v jednom z areálů. Většina jí skončila v záchytných jímkách.

Na místo dorazila i pracovnice magistrátu. „Byla tam specialistka na vodu z odboru životního prostředí. Výsledky jejího šetření zatím nemáme. Ale varovné SMS zprávy rozesílat lidem nebudeme,“ řekl mluvčí magistrátu Milan Knotek. Vyvodit se z toho tedy dá, že magistrát zatím nepovažuje havárii za vážnou. V opačném případě lidem, které má v registru, varování na mobilní telefony posílá.

Dehtofenoly patří mezi aromatické uhlovodíky a jsou zdraví nebezpečné. Škodí hlavně vodě, rostlinám i člověku. „V úžínském areálu vznikaly jako zbytkový produkt při výrobě svítiplynu,“ řekla Hana Rathánová z České inspekce životního prostředí.

V celém opuštěném areálu je řada objektů s množstvím chemikálií. Nyní je vlastníkem Tlaková plynárna Úžín.

ANDREA ANGERMANNOVÁ

Mladá fronta DNES - severní Čechy

Vážným nebezpečím pro lidi i životní prostředí jsou látky v bývalém skladu pesticidů v Klatovech-Lubech. Vyplývá to z výsledků nejnovějších odborných rozborů, které v objektu v zastavěné části města nechalo udělat sdružení Arnika ze vzorků z omítek, podlahy a půdy. Mnohé látky jsou karcinogenní, tedy rakovinotvorné.

V oddělení hraček koupíte svému dvouletému synkovi plovoucí kačenku a nafukovacího králíčka. Asi by vás ani ve snu nenapadlo, že jste právě pořídili nebezpečnou hračku. Ale může tomu tak být. Osm z dvaceti hraček, které MF DNES testovala, obsahovalo zdraví škodlivé ftaláty.

Celý článek naleznete na portálu IDNES.cz ZDE

Vyobrazení testovaných hraček naleznete ZDE

"Já si stojím za svými lidmi tam, kde je za nimi kvalitní práce. To jsem schopen jim krýt záda. Ale ohledně poskytování informací ve věci REACH to vidím velmi kriticky. Nemám důvod mlžit," říká Martin Bursík, ministr životního prostředí a předseda Strany Zelených.

Podkategorie

Projekt Ekologicky šetrná doprava ve městě i v krajině

Grant z rozpočtových prostředků Pardubického kraje

Evidenční číslo smlouvy : ŽP/2006/0076

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License