Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

19.12.2008, Helsinki - Today, ECHA has published on its website a list of pre-registered substances. The list contains about 150,000 substances which were pre-registered by 65,000 companies between 1 June and 1 December 2008. ECHA has been screening part of the information submitted and due to the high number of pre-registrations ECHA will continue to check the information into the New Year. The fully screened list will be published at a later date.

18.12.2008 - Poslanci EP dnes přijali novou směrnici, která má zvýšit bezpečnost vyráběných hraček, zejména pokud jde o obsah nebezpečných chemických a karcinogenních látek a těžkých kovů. Dalším cílem nové legislativy, u níž se Parlament a Rada dohodly na kompromisním znění, je harmonizovat pravidla pro výrobu hraček s požadavky evropských právních předpisů o zboží (tzv. „goods package”), které mají zanedlouho vstoupit v platnost.

5.12.2008 - Following months of political negotiations, the Parliamentary Committee on the Environment, Public Health and Food Safety (ENVI) today voted on proposals for a Regulation and Framework Directive on the use and authorisation of pesticides. The Committee backed away from previous commitments to eliminate hazardous pesticides from use in food produce, instead agreeing a substantially diluted set of proposals.

23.9.2008 - Poslanecká sněmovna definitivně schválila dvě novely zákonů o životním prostředí – poslaneckou novelu zákona o odpadech a novelu zákona o chemických látkách, která do české legislativy zavádí požadavky evropského nařízení o systému REACH. „Velmi vítám obě rozhodnutí poslanců,“ konstatoval ministr životního prostředí Martin Bursík.

Děti Země vydaly doplněné a přepracované vydání publikace „Účinky výfukových plynů z automobilů na lidské zdraví“, jejímž autorem je MUDr. Miroslav Šuta, odborník dlouhodobě se věnující vlivům životního prostředí na zdraví lidí (1).

Publikace obsahuje informuje o zdravotních dopadech 10 chemických látek nebo jejich skupin, které jsou obsaženy ve výfukových plynech automobilů. Zahrnuje i ozón (O3) a fotochemické oxidanty, které vznikají z vypouštěných exhalací vlivem slunečního záření a kterým se také často říká letní nebo fotochemický smog.

Exhalace jsou rozděleny do tří skupin podle svých účinků na lidské zdraví, a to na látky postihující hlavně dýchací cesty, na látky s toxickými účinky a na rakovinotvorné. Text čerpá z více než stovky odborných publikací a pro potřebu neodborníků je doplněn také stručným slovníčkem, který vysvětluje použité odborné termíny.

„Děti Země se negativními dopady automobilové dopravy na životní prostředí už od počátku 90. let, přitom se stále setkáváme se snahou tyto problémy bagatelizovat. Proto jsme se rozhodli nabídnout odbornou publikaci, ve které pracovníci veřejné správy, novináři, experti, ale i studenti nebo zájemci z řad veřejnosti mohou získat přehled současného stavu poznání o vlivech emisí z aut na lidské zdraví,“ uvedl Martin Hyťha z Dětí Země.

„Znečištění ovzduší dnes v České republice i v Evropě představuje nejvýznamnější ekologický problém poškozující zdraví lidí. V EU následky vdechování znečištěného vzduchu předčasně zabíjejí asi 370 tisíc lidí ročně, z toho asi 8 tisíc v ČR. Podle údajů Evropské komise zkrátí znečištěné ovzduší každému z obyvatel EU život v průměru o 9 měsíců. V ČR dýchání jemného prachu zkracuje každému obyvateli život o více než 10 měsíců (2, 3),“ připomíná autor publikace MUDr. Miroslav Šuta, který působí jako expert v oblasti ekologických a zdravotních rizik.

Děti Země vydaly brožuru s laskavou finanční podporou plzeňského nadačního fondu Zelený poklad. Díky tomu je možné získat publikaci u Dětí Země bezplatně, v případě zaslání poštou za úhradu poštovného a balného. Zájemci si publikaci mohou objednat e-mailem na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. či na webové stránce

Poznámky pro editory:

(1) V prvním vydání publikaci „Účinky výfukových plynů z automobilů na lidské zdraví“ vydal Český a Slovenský dopravní klub v roce 1996. Celý její náklad byl již delší dobu beznadějně rozebrán.

(2) Baseline Scenarios for the Clean Air for Europe (CAFE) Programme Final Report

(3) The Swedish NGO Secretariat on Acid Rain, Small but dangerous, Environmental Fact sheet No. 20, April 2006

ECHA Member State Committee (MSC) endorsed a Code of Conduct for observers on its third meeting held on 3-4 September in Helsinki. These rules will be applied at all meetings of ECHA Committees, the Forum and other networks of ECHA.

Based on the Code of Conduct for observers, each invited stakeholder organisation is asked to nominate for each body concerned one permanent observer who can be accompanied by an expert on the topic(s) of discussion. Stakeholder organisations can thereby contribute tothe technical and scientific debate while ensuring continuity. The rules also explain how these observers can submit documents to committees and get access to the documents circulated by the Secretariat and the members while preserving the confidentiality.

Executive Director Geert Dancet welcomes this code and stressed that “the presence of observers from stakeholder organisations at meetings of Agency bodies and networks will contribute to the transparency and openness of decision-making under REACH and support the information flow between the Agency and the stakeholder organisations”.

In the meantime, several stakeholder organisations have accepted the invitation to participate in the work of the Committees, the Forum or one of the Agency networks and have nominated permanent observers.

The MSC also agreed that its working procedures will be published on ECHA website for transparency. “We hope that this will make it easier to understand what kind of comments received during the public consultation are relevant at this phase when we are dealing with the identification of substances of very high concern for authorisation,” says Anna-Liisa Sundquist, Chair of the Member State Committee. “Comments related to use, exposure, risks and alternatives will be relevant at a later phase, for priority setting.”

At its meeting in October, the MSC will address the first candidates for the list of substances of very high concern for authorisation. EU Member States´ competent authorities submitted until now 16 Annex XV dossiers on identification of substances of very high concern which were subject to public consultation in July and August.

The European Commission made today an important step forward in its efforts to ensure food safety in the European Union, as a regulation revising and simplifying the rules pertaining to pesticide residues entered into force. The new rules set harmonised Maximum Residue Levels (MRLs) for pesticides.

Podkategorie

Projekt Ekologicky šetrná doprava ve městě i v krajině

Grant z rozpočtových prostředků Pardubického kraje

Evidenční číslo smlouvy : ŽP/2006/0076

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License