Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

DSC05466Součástí našich aktivit jsou také přírodovědné exkurze určené pro širokou veřejnost. Spolupracujeme při nich s pracovníky Muzea východních Čech, jakož i s dalšími profesionálními a amatérskými přírodovědci. Cíle volíme jinak místní (Hradec Králové a jeho okolí), tak i regionální v rámci východních Čech. Viz rubrika „Co bylo“, případně aktuální pozvánka.

IMGP1455Mezi naše úspěchy řadíme důležitý podíl na ochraně přírody v Národní přírodní rezervaci Žehuňská obora (nyní NPR Kněžičky) na hranici se středočeským regionem nedaleko Chlumce nad Cidlinou. V této významné přírodní lokalitě totiž svého času selhala státní ochrana přírody, odpovědná péče nefungovala a došlo i na devastující zásahy nepovolenou těžbou dřeva a používáním chemických prostředků. Po našem iniciativním jednání s Ministerstvem životního prostředí a Agenturou ochrany přírody a krajiny došlo k nápravě, i když vlastní území nejvyššího stupně ochrany přírody bylo zmenšeno. Viz Stanovisko STUŽ č. 102 z roku 2005.

Natura 2000 logo

Zařazení významných přírodních lokalit na území města Hradec Králové, konkrétně evropských významných lokalit Na Plachtě, Běleč – střelnice, Piletický a Librantický potok, a Mazurovy chalupy, do systému Natura 2000 nebylo automatické a neobešlo se bez ostrých sporů s jeho odpůrci v tehdejším vedení radnice. Za náš postoj v této kauze mluví Stanovisko STUŽ č. 112 z roku 2008.

Kostel v Neratove - pohled zepredu 1

V sobotu 24. července 2021 uspořádala Východočeská pobočka STUŽ exkurzi do Neratova, jehož funkční využití území je dle návrhu územního plánu Bartošovice v Orl. horách předmětem sporu mezi některými místními občanskými iniciativami, místní správou obce, i zhotovitelem územního plánu a jeho vyhodnocení vlivů na udržitelnost vývoje území. Vč STUŽ se k návrhu územního plánu Bartošovice vyjádřila vloni písemně a podpořila negativní stanovisko občanského sdružení „Kruh“. Neratov se nachází v CHKO Orlické hory, kde by měl být chráněn jak krajinný ráz, tak urbanistický charakter rozptýlené zástavby chalup v lukách a pastvinách, stejně jako chráněné rostliny a živočichové a jejich místa výskytu, charakteristické biotopy. Tyto zásady návrh územního plánu porušuje.

„Mysli globálně – jednej lokálně“ je jedním z environmentálních hesel, která nás provázejí životem a smiřují s faktem, že jednotlivec stěží něco pozitivně ovlivní na globální úrovni, i když chápe globální souvislosti a důsledky lidského konání, ale může viditelně a pozitivně přispět ke zlepšení životních podmínek své občanské komunity a životního prostředí ve svém bezprostředním okolí. Sestoupíme-li z obecných úvah celosvětových souvislostí lidských aktivit na námi reálně ovlivnitelnou úroveň našeho města, objevíme jak jeho některé slabiny, tak možnosti a potenciály na zlepšení.

VC KasparVýchodočeská pobočka STUŽ zve všechny zájemce na přednášku Mgr. Jakuba Kašpara, náměstka ředitele Krkonošského národního parku na téma Klima s mění. A co my s tím?

Přednáška se koná v neděli 8. března 2020 od 10 hodin na evangelické faře v Nezvalově ulici v Hradci Králové. Pro podrobnosti si klikněte na obrázek pozvánky.

Vstup volný.

VC SutaVýchodočeská pobočka STUŽ zve všechny zájemce na výroční schůzi pobočky spojenou s přednáškou MUDr. Miroslava Šuty na téma Život s plasty, aneb jak se neutopit v oceánu plastů.

Vše se bude konat ve středu 26. února 2020 od 16 hod ve Studijní a vědecké knihovně, Hradecká ul 1250, Hradec Králové – v 5. patře. Pro podrobnosti si klikněte na obrázek pozvánky.

Vstup volný.

Pozvánka story PP Na Plachtě 1Jste srdečně zváni na besedu Od vojenského cvičiště po přírodní památku.

Beseda s aktéry a pamětníky proměny vojenského cvičiště a městského smetiště na chráněnou lokalitu přírody Na Plachtě. Na unikátní lokalitu českého a evropského významu.

Knihovna města Hradec Králové, Wonkova ulice v pondělí 17. února 2020 od 16.30 hodin

Akci pořádá východočeská STUŽ ve spolupráci s Knihovnou města Hradec Králové.

finalprint info 5cervnaSpolečnost pro trvale udržitelný život pořádá 5. června 2019 v 17 hodin malý mezinárodní diskusní seminář v konferenčním sále Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové

Pestrá budoucnost Evropy? (Colorful Future of Europe?)

zčásti v angličtině, k dispozici bude text v češtině, vstupné 40 Kč a 20 Kč

Pohled z Německa, z Kosova, z Afriky i světaznalých Čech

Pozvánku i s programem si můžete stáhnout zde.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License