Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Dne 15. prosince 2005 nás navždy opustil prof. RNDr. Vladimír Srb, DrSc., zakladatel Východočeské pobočky STUŽ.

Rozloučení se koná ve čtvrtek 22. prosince 2005 ve smuteční obřadní síni v Hradci Králové - Kuklenách.

-

 

 

kohakZa nejrozsáhlejší každoroční projekt naší organizace lze označit Ekologicko-výukové přednášky pro základní a střední školy, ba i pro posluchače univerzity, v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Několik desítek přednášek odborníků, profesionálů i erudovaných amatérů na nejrůznější témata související s problematikou životního prostředí navštíví během každého školního roku stovky žáků a studentů. V posledních letech se tak děje za podpory Nadačního fondu Veolia.

Thorpe Green - geograph.org.uk - 1495215

Ekologicky šetrné formy dopravy považujeme za důležitý příspěvek do procesu směřování k udržitelnosti rozvoji lidské společnosti. A to jednak proto, že zmiňované úsilí naráží v této oblasti na nemalé překážky tvořené z velké části převažujícím životním stylem a vyznávanými konzumními hodnotami, tak i proto, že negativní vliv současné dopravy zasahuje každého z nás. Vzpomeňme zde především zdravotní a bezpečnostní rizika, poškozování přírody, fragmentaci krajiny, ale také devastující vliv na charakter lidských sídel v jejich přizpůsobování se fenoménu rozpínavého automobilismu. Z globálního pohledu připomeňme plýtvání neobnovitelnými zdroji jako je ropa a přispívání k oteplování planety v podobě produkce CO2.

Podporu šetrné a udržitelné dopravě, tedy dopravě pěší, cyklistické a hromadné, vyjadřujeme na komunální úrovni ať již jejím prosazováním v strategických dokumentech, tak při řešení nejrůznějších konkrétních dopravních situací, kterých se účastníme. Hlásíme se i k minulé organizaci osvětových Dnů bez aut ve městě pod Bílou věží, a to ve spolupráci s kolegy z Dětí Země.

DSC05466Součástí našich aktivit jsou také přírodovědné exkurze určené pro širokou veřejnost. Spolupracujeme při nich s pracovníky Muzea východních Čech, jakož i s dalšími profesionálními a amatérskými přírodovědci. Cíle volíme jinak místní (Hradec Králové a jeho okolí), tak i regionální v rámci východních Čech. Viz rubrika „Co bylo“, případně aktuální pozvánka.

IMGP1455Mezi naše úspěchy řadíme důležitý podíl na ochraně přírody v Národní přírodní rezervaci Žehuňská obora (nyní NPR Kněžičky) na hranici se středočeským regionem nedaleko Chlumce nad Cidlinou. V této významné přírodní lokalitě totiž svého času selhala státní ochrana přírody, odpovědná péče nefungovala a došlo i na devastující zásahy nepovolenou těžbou dřeva a používáním chemických prostředků. Po našem iniciativním jednání s Ministerstvem životního prostředí a Agenturou ochrany přírody a krajiny došlo k nápravě, i když vlastní území nejvyššího stupně ochrany přírody bylo zmenšeno. Viz Stanovisko STUŽ č. 102 z roku 2005.

Natura 2000 logo

Zařazení významných přírodních lokalit na území města Hradec Králové, konkrétně evropských významných lokalit Na Plachtě, Běleč – střelnice, Piletický a Librantický potok, a Mazurovy chalupy, do systému Natura 2000 nebylo automatické a neobešlo se bez ostrých sporů s jeho odpůrci v tehdejším vedení radnice. Za náš postoj v této kauze mluví Stanovisko STUŽ č. 112 z roku 2008.

Kostel v Neratove - pohled zepredu 1

V sobotu 24. července 2021 uspořádala Východočeská pobočka STUŽ exkurzi do Neratova, jehož funkční využití území je dle návrhu územního plánu Bartošovice v Orl. horách předmětem sporu mezi některými místními občanskými iniciativami, místní správou obce, i zhotovitelem územního plánu a jeho vyhodnocení vlivů na udržitelnost vývoje území. Vč STUŽ se k návrhu územního plánu Bartošovice vyjádřila vloni písemně a podpořila negativní stanovisko občanského sdružení „Kruh“. Neratov se nachází v CHKO Orlické hory, kde by měl být chráněn jak krajinný ráz, tak urbanistický charakter rozptýlené zástavby chalup v lukách a pastvinách, stejně jako chráněné rostliny a živočichové a jejich místa výskytu, charakteristické biotopy. Tyto zásady návrh územního plánu porušuje.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License