Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Na anglickém parku, se kterým se setkáváme v zámeckých zahradách, obdivujeme střízlivou uhlazenost a blízkost pravé přírodě. Pro toho, kdo by chtěl navštívit anglický park po česku, je tu jeden tip. Tip na areál věhlasného Národního hřebčína Kladruby nad Labem, na park Mošnice. Jak asi tušíte, onu českou podobu klasického anglického parku tu lze vztáhnout na jeho neupravenost až zanedbanost, což by šlechtické srdce nejspíš zabolelo. Přírodě to však nikterak nevadí. Ba naopak.

 

Příroda je náladová. Příroda je jako žena. Zkušeným tedy netřeba vysvětlovat, že tady nezbývá než obrnit se trpělivostí a odhodlaností. Ano, právě tyto vlastnosti můžeme přiznat skupině přátel přírody, kteří navzdory středeční ocelově šedé obloze nad metropolí východních Čech vyrazili na svoji každoroční přírodovědnou cykloexkurzi. Tentokráte na sever podél Labe.

Dne 15. prosince 2005 nás navždy opustil prof. RNDr. Vladimír Srb, DrSc., zakladatel Východočeské pobočky STUŽ.

Rozloučení se koná ve čtvrtek 22. prosince 2005 ve smuteční obřadní síni v Hradci Králové - Kuklenách.

-

 

 

kohakZa nejrozsáhlejší každoroční projekt naší organizace lze označit Ekologicko-výukové přednášky pro základní a střední školy, ba i pro posluchače univerzity, v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Několik desítek přednášek odborníků, profesionálů i erudovaných amatérů na nejrůznější témata související s problematikou životního prostředí navštíví během každého školního roku stovky žáků a studentů. V posledních letech se tak děje za podpory Nadačního fondu Veolia.

Thorpe Green - geograph.org.uk - 1495215

Ekologicky šetrné formy dopravy považujeme za důležitý příspěvek do procesu směřování k udržitelnosti rozvoji lidské společnosti. A to jednak proto, že zmiňované úsilí naráží v této oblasti na nemalé překážky tvořené z velké části převažujícím životním stylem a vyznávanými konzumními hodnotami, tak i proto, že negativní vliv současné dopravy zasahuje každého z nás. Vzpomeňme zde především zdravotní a bezpečnostní rizika, poškozování přírody, fragmentaci krajiny, ale také devastující vliv na charakter lidských sídel v jejich přizpůsobování se fenoménu rozpínavého automobilismu. Z globálního pohledu připomeňme plýtvání neobnovitelnými zdroji jako je ropa a přispívání k oteplování planety v podobě produkce CO2.

Podporu šetrné a udržitelné dopravě, tedy dopravě pěší, cyklistické a hromadné, vyjadřujeme na komunální úrovni ať již jejím prosazováním v strategických dokumentech, tak při řešení nejrůznějších konkrétních dopravních situací, kterých se účastníme. Hlásíme se i k minulé organizaci osvětových Dnů bez aut ve městě pod Bílou věží, a to ve spolupráci s kolegy z Dětí Země.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License