Východočeská pobočka STUŽ

Za udržitelné Česko na místní úrovni

Naše východočeská pobočka završila úspěšně projekt Udržitelná Evropa pro všechny. V rámci tohoto projektu vydala rozsáhlou publikaci Za udržitelné Česko na místní úrovni. Více o celém projektu se můžete dozvědět na webových stránkách tohoto projektu.

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

DSC05466Součástí našich aktivit jsou také přírodovědné exkurze určené pro širokou veřejnost. Spolupracujeme při nich s pracovníky Muzea východních Čech, jakož i s dalšími profesionálními a amatérskými přírodovědci. Cíle volíme jinak místní (Hradec Králové a jeho okolí), tak i regionální v rámci východních Čech. Viz rubrika „Co bylo“, případně aktuální pozvánka.

IMGP1455Mezi naše úspěchy řadíme důležitý podíl na ochraně přírody v Národní přírodní rezervaci Žehuňská obora (nyní NPR Kněžičky) na hranici se středočeským regionem nedaleko Chlumce nad Cidlinou. V této významné přírodní lokalitě totiž svého času selhala státní ochrana přírody, odpovědná péče nefungovala a došlo i na devastující zásahy nepovolenou těžbou dřeva a používáním chemických prostředků. Po našem iniciativním jednání s Ministerstvem životního prostředí a Agenturou ochrany přírody a krajiny došlo k nápravě, i když vlastní území nejvyššího stupně ochrany přírody bylo zmenšeno. Viz Stanovisko STUŽ č. 102 z roku 2005.

Natura 2000 logo

Zařazení významných přírodních lokalit na území města Hradec Králové, konkrétně evropských významných lokalit Na Plachtě, Běleč – střelnice, Piletický a Librantický potok, a Mazurovy chalupy, do systému Natura 2000 nebylo automatické a neobešlo se bez ostrých sporů s jeho odpůrci v tehdejším vedení radnice. Za náš postoj v této kauze mluví Stanovisko STUŽ č. 112 z roku 2008.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License