Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Prague Vrsovice CZ Ministry of Environment 017

Praha, 17. 11. 2011. STUŽ založená prvním federálním ministrem životního prostředí Josefem Vavrouškem vydala dne 16. 11. 2011 stanovisko reagující na závažné změny v organizační struktuře a obsazení MŽP. Při vnitřní reorganizaci MŽP, oznámené počátkem listopadu 2011 jako úsporná opatření, došlo ve skutečnosti ke zbytnění byrokratických útvarů na úkor těch koncepčních, legislativních a správních. Všude v rozvinutém světě naopak posilovaných na úkor těch byrokratických. „Příznačně došlo k likvidaci odboru péče o národní parky, přičemž ochrana a udržitelný management národních parků je jedním z nejdůležitějších úkolů resortu.“ říká Ing. Jiří Dlouhý, předseda STUŽ. „Ministerstvo si uřezává pod sebou větev likvidací odboru nástrojů, kterými se realizuje preventivní politika životního prostředí.“ dodává J. Dlouhý. „Např. se snižuje počet kvalifikovaných odborníků na environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu, průřezové vzdělávání k udržitelnému rozvoji, na environmentální poradenství a dotační podporu nevládních neziskových organizací.“

Stanovisko upozorňuje na alarmující stav v oblasti dotačních podpor: nejsou vypsána výběrová řízení na projekty nevládních organizací na r. 2012, nejsou vypsány výzvy v Operačním programu životní prostředí, priorita 7 a taktéž je závažná absence vyhlašování  výzev v národních programech Státního fondu životního prostředí ČR. Dochází k likvidaci koordinujícího odboru územních vazeb, zabývajícího se předcházením dalších obrovských záborů půdy, problematikou využití narušených území (brownfields), životním prostředím měst, krajinnými plány rozvoje a celou urbanizovanou krajinou.

Stanovisko upozorňuje, že tzv. úsporami přicházejí o místa odborníci se zkušenostmi, zatímco je nahrazují noví pracovníci, často bez environmentálního vzdělání, bez zkušeností v oboru či ve výkonu státní správy, s jedinou předností loajality k novému vedení.

Tento vývoj vede k marginalizaci vlivu MŽP na dění v zemi a ke zcizení veřejných zájmů a rozpočtů zájmovými skupinami. Následuje pak opětné zhoršování životního prostředí a následně i sociálních podmínek a veřejných služeb.

Toto varování bylo rozesláno poslancům, senátorům a vládě ČR.

Další informace:                              Ing. Jiří Dlouhý, předseda STUŽ

                                                               www.stuz.cz, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel: 603 841 304

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License