Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nesouhlasí s výstavbou kontroverzní spalovny průmyslových odpadů v Rybitví u Pardubic. Úřad dnes vydal nesouhlasné stanovisko k posouzení vlivů stavby na životní prostředí (EIA). Spalovnu chce přebudováním nevyhovující uzavřené spalovny postavit rakouská společnost AVE CZ. Výstavbu spalovny odmítají místní samosprávy a občanská sdružení. Stanovisko není závazné, jde o doporučení, kterým by se měly řídit další úřady, například stavební.

Ministerstvo v odůvodnění stanoviska připomnělo, že stavbu provází zásadní a masivní odpor veřejnosti a samospráv. Úřad firmě AVE CZ vytkl, že v dokumentaci ani v jejich doplněních nebyla předložena varianta, která by byla dostatečně vzdálena od obytné zástavby. Úřad také konstatoval, že o skutečně vyprodukovaných nebezpečných odpadech v regionu nejsou k dispozici adekvátní informace. Nejasné podle ministerstva také bylo to, zda se ve spalovně budou likvidovat odpady ze starých ekologických zátěží v regionu.

S variantou snížení kapacity spalovny z 20 000 tun na 12 000 tun odpadů za rok, jak ji navrhl zpracovatel posudku, ministerstvo nesouhlasilo. Neprošla podle něj řádným procesem posouzení EIA. Nynější posouzení totiž počítalo s výstavbou zařízení o kapacitě 20 000 tun a snížení bylo dáno jen omezením počtu provozních hodin. Navíc prý nebylo prokázáno, že region zařízení s kapacitou 20 000 tun potřebuje.

Petici podepsalo kolem 50 tisíc lidí

Petiční archy Petiční archy Protestní petici proti spalovně podepsalo rekordních zhruba 50 000 lidí. Ostře proti se postavily radnice Pardubic, Chrudimi, Hradce Králové i menších obcí v okolí plánovaného zařízení, nesouhlasí ani Pardubický kraj. Lidem mimo jiné vadí, že spalovna by měla nebezpečné odpady likvidovat v blízkosti bytové zástavby. Investor tvrdí, že spalovna bude bezpečná.

Pardubická ČSSD a občanské sdružení Stop spalovně chtěly dosáhnout úplného zrušení procesu posuzování vlivů na životní prostředí EIA. O spalovně tento týden jednal Senát, znovu by se jí měl zabývat zřejmě v březnu.

Původní spalovna v Rybitví šest let nefunguje, překračovala emisní limity. Před čtyřmi lety ji koupila česko-rakouská firma AVE CZ odpadové hospodářství.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License