Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Největšími producenty rakovinotvorných látek jsou firma Deza z Valašského Meziříčí a neratovická Spolana. Vyplývá to z žebříčků největších znečišťovatelů, které zveřejnilo sdružení Arnika.

Spolana v reakci na zprávu slíbila, že vysoké hodnoty nebezpečných látek bude dále snižovat. „Jako každá jiná chemická firma, která denně pracuje s chemikáliemi různého složení, však ani Spolana nemůže emise omezit zcela,“ vysvětluje mluvčí společnosti Jan Martínek.

Nejvíce skleníkových plynů pak podle tabulek Arniky vyprodukovaly elektrárny ČEZ a ostravský ArcelorMittal. Jako vůbec největší zdroj úniku skleníkových plynů se umístila elektrárna v Prunéřově společnosti ČEZ. „Tato elektrárna přitom vypouští více oxidu uhličitého než všechna česká osobní auta dohromady,“ říká Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Energetický koncern však slibuje nápravu. „Část elektrárny Prunéřov projde obnovou a druhá bude zcela odstavena. Emise oxidu uhličitého produkované v Prunéřově se tak sníží o polovinu,“ říká mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Tabulky přinesly podle ekologů i překvapivá zjištění. „Na rozdíl od předchozích let se vedle chemických továren, hutí a elektráren mnohem výše umístily například dřevozpracující firmy, výrobci izolačních hmot či plastů,“ říká Jindřich Petrlík ze sdružení Arnika.

Ekologové vycházeli při sestavování žebříčků z dat uvedených v Integrovaném registru znečišťování. Ten vede ministerstvo životního prostředí a údaje do něj hlásí právě firmy, které nebezpečné látky produkují.

Podle Petrlíka se ale společnosti této povinnosti často vyhýbají.

„Například ArcelorMittal, se tak u emisí polétavého prachu vůbec neobjevil, ačkoliv ho při výrobě produkuje,“ stěžuje si Petrlík. Takovým společnostem přitom hrozí nemalé sankce.

„Za nenahlášení údajů je možné udělit až půlmilionovou pokutu,“ upozorňuje Jan Maršák z ministerstva životního prostředí, který má registr na starosti.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License