Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Itálie dnes dočasně uzavřela 83 mléčných farem, u nichž je podezření, že jejich dodávky producentům známého sýru mozzarella obsahovaly nadlimitní úrovně nebezpečné látky dioxin. Sdělilo to dnes večer italské ministerstvo zdravotnictví. Italské úřady uskutečnily mimořádné kontroly poté, co dovozy mozzarelly zablokovaly Japonsko a Jižní Korea.

 Ministerstvo oznámilo, že kontroly u 25 ze 130 výrobců buvolí mozzarelly, jednoho z nejznámějších italských kulinářských produktů, ukázaly obsahy dioxinu "mírně nad limitem povoleným předpisy Evropské unie". V důsledku toho bylo uzavřeno všech 83 mléčných farem v jihoitalské oblasti Kampánie, které těmto výrobcům dodávají mléko. Mezitím úřady prověřují, odkud přesně kontaminované mléko pochází.

 Ministr zahraničí Massimo D'Alema prohlásil, že mezinárodní poplach, který kolem mozzarelly vznikl, je "naprosto zveličený a neoprávněný". Úřady se domnívají, že zvýšené objemy dioxinu v mléce mohou souviset s letošní krizí, která v oblasti kolem Neapole vznikla kvůli vršení neodváženého odpadu. Místní obyvatelé kvůli tomu pálili odpadky i průmyslové odpady na ulicích a na polích a kouř z hořícího odpadu mohl obsahovat rakovinotvorný dioxin.

 Policie v Kampánii rovněž vyšetřuje, zda nebyly kontaminovány krmné směsi dodávané buvolům, z jejichž mléka se vyrábí nejkvalitnější mozzarela. Podezření zde padá na mafiánské skupiny, které se v oblasti podílejí i na nelegální likvidaci odpadu.

 Japonsko a Jižní Korea o víkendu zastavily dovoz buvolí mozzarelly a EU tento týden Itálii požádala o ujištění o nezávadnosti této produkce. Japonské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že od Itálie požaduje jména výrobců, u nichž se kontaminované produkty objevily; v tom případě je ochotno zákaz dovozu odvolat.

 Zástupci farmářů se obávají, že prodej mozzarelly doma i v zahraničí může nyní klesnout až o 60 procent. Odvětví výroby mozzarelly zaměstnává v Itálii asi 20.000 lidí, vyrábí 33.000 tun sýra ročně a 16 procent produkce se vyváží.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License