Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Odpadní látky vypouštěné z čističky společnosti Chemopetrol během mimořádného provozu způsobily v červenci tak silné znečištění řeky Bíliny, že ohrozily život ve vodním toku. K tomuto závěru došla oblastní pobočka České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem. Právu to v úterý potvrdila její ředitelka Jana Moravcová. Litvínovskému Chemopetrolu hrozí několikamiliónová pokuta.

 "Měření prokázalo, že společnost při rekonstrukci čističky odpadních vod překračovala limity znečišťujících látek, vypouštěných do Bíliny, a také nedodržela podmínky měření," uvedla Moravcová. Odběry prováděla jinde, než měla. Protože hodnoty kyslíku ve vodě jsou na různých místech odlišné, výsledky se zkreslily. Společnost se tím dopustila porušení zákona.

 Podle místopředsedy Strany zelených Ústeckého kraje Petra Klepiše překročil obsah amonných iontů povolenou hranici 160krát. "Taková koncentrace hubí všechno živé. Na vlastní náklady jsme nechali udělat další měření, nyní jsou hodnoty pod hranicí," řekl Právu.

 V polovině července se Bílinou podle lidí z obce Želenice po dva dny valila černá, zapáchající voda. Stav řeky srovnávali s páchnoucí stokou, jíž byla Bílina za minulého režimu. Báli se, aby neohrozila jejich zdraví kontaminací spodních vod a nezničila mokřady s chráněnými druhy rostlin a živočichů.

 Chemopetrol se bránil, že rozvrácení kyslíkového režimu v řece nezpůsobil. Zelení ho kromě neekologického chování nařkli také z liknavosti. "Chemopetrol věděl o špatné situaci na řece už 18. července, ale s monitoringem kvality vody začal až o dva dny později," tvrdí.

 Jak vysoká pokuta chemické továrně hrozí, zatím inspektorát neupřesnil. "Vypouštění vody stále sledujeme, probíhají další odběry a rozbory. Až podle všech výsledků budeme moci stanovit výši pokuty," informovala Moravcová. Velký otazník však visí také za otázkou, kdo vlastně pokutu dostane. Akciová společnost Chemopetrol 1. srpna zanikla. Její majetek, práva a závazky přešly na společnosti Unipetrol RPA, s. r. o., ale ta zřejmě neponese odpovědnost za porušení zákona původní společností.

 Chemopetrol se odmítl vyjádřit, a to až do zahájení správního řízení. "Co se týče odběrného místa, tak došlo k nedorozumění (nebylo přesně určeno) a ne k nerespektování nebo záměru ze strany společnosti," uvedl mluvčí firmy Pavel Veselý.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License