Východočeská pobočka STUŽ

Za udržitelné Česko na místní úrovni

Naše východočeská pobočka završila úspěšně projekt Udržitelná Evropa pro všechny. V rámci tohoto projektu vydala rozsáhlou publikaci Za udržitelné Česko na místní úrovni. Více o celém projektu se můžete dozvědět na webových stránkách tohoto projektu.

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Stručná výroční zpráva východočeské regionální pobočky STUŽ za rok 2004

Zapojení do akcí:

• Aktualizace strategického plánu města Hradce Králové (pokračování z roku 2003), účast na úvodní fázi vypracování Akčního plánu města HK,.
• Evropský týden mobility /září/: Přípravné a koordinační schůzky na půdě hradeckého magistrátu již od dubna. Spolupráce mj. se SEVERem, Ministerstvem ŽP, BESIPEm, kinem Centrál a Policií ČR. V jeho rámci uspořádání Ekofilmu a fotografické výstavy Auto, člověk a krajina.
• Ekofilm v kině Centrál. K dispozici 36 filmů. Celková účast diváků ze ZŠ, SŠ a učilišť 1308 osob ze 14 hradeckých škol a jednoho dalšího školského zařízení pro postižené děti. Jediné odpolední představení bez zájmu veřejnosti. Paní dr.Polášková a pana ing. Vacek zajistili simultánní překlad dvou filmů.
• Výstava Auto, člověk a krajina v bývalém sídle magistrátu na Ulrichově náměstí: 25 vybraných tabulí s krátkými českými texty dokumentovalo svými barevnými obrazy fenomén automobilismu v každodenních situacích moderního světa. Jednalo se o naše druhé uvedení této výstavy v HK. Trvání do poloviny října. Výstava byla obohacena o soubor velkoformátových fotografií s převážně severoafrickými přírodními motivy pana Ivana Tláskala.

Na dvě poslední akce jsme obdrželi finanční příspěvekod magistrátu města.

Z dalších našich aktivit:

Přispění k úspěšnému završení ankety Nejkrásnější strom HK. Zvítězil (tak jako i předloni) se svojí fotografií náš člen Ivan Tláskal. Paní dr. Polášková pronesla u příležitosti dekorování vyznamenaného stromu slavnostní řeč.
Spoluúčast na druhém ročníku Kola v přírodě. Ivan Tláskal coby ornitolog zajišťoval informační servis. Nechyběly ani dva živé opeřené exempláře - káně lesní a sova - kalous.
Organizace diskusního setkání s bývalým administrátorem OSN v Kosovu a v Iráku ing. Martinem Dvořákem na půdě hradecké Univerzity. Upozornění podniku Povodí Labe na necitlivé sekání břehových porostů v období hnízdění vodního ptactva. Odpovědí byl přislib větší ohleduplnosti ze strany správce vodních toků.
Pasivní sledování kauzy záměru výstavby spalovny v areálu elektrárny Opatovice/ L.
Účast na besedě s místopředsedou vlády o podmínkách činnosti neziskového sektoru.
Účast paní Marková na semináři k podvojnému účetnictví. Přechod do soustavy podvojného účetnictví se díky novelizaci zákona z konce minulého roku odkládá až do závěru roku 2006.
Regionální rada NUTS II SV /orgán tří krajů vytvořený pro čerpání financí z fondů EU/ znovuzvolila 28.1. 2005 naši kandidátku Ing. Olgu Čižinskou do Výboru regionálního rozvoje
Regionu soudržnosti NUTS II Severovýchod za Královéhradecký kraj.
----------------------------------
Náš tip k letošní aktivitě
Nabízí se zajímavý projekt „SMILE“ Centra dopravnímu výzkumu, celorepublikový projekt, který se týká podpory udržitelné dopravy, zvláště pak oblasti cyklistické infrastruktury.
Finančně by měl být zajištěn ze Strukturálního fondu EU. Pokud bychom se coby partneři připojili, čeká nás práce v oblasti ekologické výchovy a osvěty, činnost organizační, apod.
Poděkování
V závěru děkuji všem, kteří se na aktivitách pobočky podíleli a podporovali nás a drželi nám palce. S poděkováním nezapomínáme ani na naše milé kolegyně a kolegy z pražské organizace a z dalších poboček.

Miroslav Petr, předseda východočeské pobočky STUŽ
únor 2005.

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License