Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Stanoviskko STUŽ k návrhu nového tiskového zákona a k přístupu veřejnosti k informacím.
Stav v oblasti přístupu veřejnosti k informacím, jimiž disponuje stát obecně a k informacím o životním prostředí zejména, je v naší zemi neuspokojivý, a to jak z hlediska platné právní úpravy, tak i pokud jde o praktickou přístupnost informací. Listina základních práv a svobod, jež je součástí našeho ústavního pořádku, stanoví rozsáhlá obecná práva na informace (čl. 17 Listiny), i zváštní právo na včasné a úplné informace o stavu životního prostředí a přírodních zdrojů (čl. 35 odst. 2 Listiny). Takřka úplně však chybí zákony, jež by ústavní ustanovení dále prováděly a stanovily praktické podrobnosti jejich výkonu. Přitom postupné sbližování naší země s Evropskou unií, jež je praktickým předpokladem jejího vstupu do tohoto uskupení, nemůže probíhat bez odpovídajícího přiblížení našeho právního řádu ke standardu běžnému v zemích Unie a k úrovni, jíž Unie na členských státech vyžaduje.
Velice udivuje, že vládní návrh nového tiskového zákona by měl podle oficiální představy překonat svou restriktivností stávající, novotnovský zákon z roku 1966: státní orgány by jíž neměly mít povinnost poskytovat informace sdělovacím prosředkům, novinář by neměl mít jako představitel a služebník veřejnosti zvláštní práva přístupu k informacím a dokonce by neměl mít právo tajit zdroj svých informací. To je naprosto nepřijatelné! Jde o pokus vrátit se kamsi před 60. léta. Zákon musí navazovat na Listinu základních práv a svobod a stanovit rozsah přiměřené informovanosti občanů o činnosti státních orgánů a tyto orgány musí mít zákonnou povinnost (až na definované výjimky) poskytovat novinářům informace. Novinář musí mít přinejmenším právo utajit zdroj svých informací. Ale ještě vhodnější je uložit mu v tomto ohledu povinnost mlčenlivosti, jež by byla prolomena pouze přesně formulovanými výjimkami, zejména možností předchozího souhlasu se zveřejněním, daným samotným zdrojem novinářových informací.

Právo na přístup k informacím o životním prostředí je oblastí, kde vládní struktury zatvrzele odmítají jakoukoli změnu, jež by vedla k promítnutí progresívních norem Unie do našeho právního řádu. Přitom je zjevné, že naše úprava přístupnosti této kategorie informací musí být formulována tak, že všechny informace v dispozici úřadů jsou přístupné, až na přesně formulované výjimky (po vzoru vyspělých zemí - USA, Rakousko, SRN), nikoli naopak, jak věc pojímá nejeden tuzemský státní úředník či veřejný činitel. Je zapotřebí urychleně přijmout zákon o přístupu k informacím o prostředí, který by zabezpečoval alespoň standard určený Direktivou Rady ES č. 90/313/EHS ze dne 7. června 1990.

Proto vyzýváme ke změně předlohy nového tiskového zákona ve výše naznačeném směru a k urychlené přípravě zákona o svobodném přístupu k včasným a úplným informacím o životním prostředí a přírodních zdrojích.

V Praze 6. 12. 1995

Ing. Igor Míchal, Csc., v.r.                                                    dr. Petr Kužvart, v.r.

úřadující předseda STUŽ                                                              právník

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License