Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Horninové prostředí České republiky je zdrojem nerostných surovin, podzemních vod i matečným prostředím pro vznik zemědělských půd. V procesu privatizace ložisek nerostných zdrojů však dochází k rozhodnutím, kterými je vážně ohrožena soběstačnost této republiky v tuzemských surovinových zdrojích a zároveň je ohrožena i schopnost horninového prostředí v blízké budoucnosti být zdrojem pitné vody a nekontaminované, přirozeně úrodné zemědělské půdy.

V těchto měsících má dojít k dokončení privatizačního procesu u zbývajících ložisek nerudních surovin. Po staleté tradici využívat především ložiska rud (často i rud drahých kovů) a v posledních desetiletích po nehospodárném využívání nerostných zdrojů (především nerudních surovin a uhlí) jsou ložiska nerudních surovin tím posledním, co v naší zemi vedle ložisek uhlí z nerostného bohatství zbývá podstatného. A právě ložiska vápenců , štěrkopísku, kaolinu a stavebního kamene jsou předmětem zájmu zahraničních firem, které využívají našeho stále ještě nedokonalého stavu v oblasti právní ochrany nerostných zdrojů a dále toho, že prakticky neexistují ekonomické stimuly, vedoucí k hospodárné těžbě s minimálními dopady na životní prostředí. Tento stav pak při chybných rozhodnutích vlády při schvalování privatizačních projektů vede ke katastrofální situaci.

Tyto výše uvedené skutečnosti vedou k drancování nerostných zdrojů České republiky, které nemá v našich dějinách obdoby. V úvahu se nebere životnost jednotlivých neobnovitelných přírodních zdrojů. Jedním z důvodů tohoto stavu je i fakt, že vláda doposud nemá surovinovou politiku.

V procesu privatizace se do majetku zahraničních společností dostaly takové lokality, jako jsou ložiska kaolinu Hlubany (za cenu 38 mil. Kč získala firma Villeroy a Boch AG ze SRN ložisko se zásobami na několik set let, přičemž jeho hodnota je  zhruba stonásobně vyšší), dále dnes již slavné ložisko vysokoprocentních vápenců Čertovy schody v Českém krasu - zájem o výstavbu cementárny v obci Tmáň má německá firma Heidelberger Zement, desítky ložisek stavebního kamene a písků jsou též převážně v majetku německých firem. Produkce cementu je dnes již pod kontrolou zahraničních subjektů - a.s. Pragocement vlastní již zmíněná firma Heidelberger ze SRN, Cement Hranice italská firma Italcimenti, podnik CV Mokrá firma SA Cimenteries CBR z Belgie. Podobný osud již postihl většinu ložisek sklářských písků, bentonitu a jílů.

Mnohonásobně se od roku 1990 zvýšil vývoz nerostných surovin - černého i hnědého uhlí, cementu, kaolínu, kameniva, štěrkopísku. Tato skutečnost je názorně vidět v následujícím grafu:

 

 

Vzhledem k tomu, že výše popsaný stav má nevratné dopady na zásoby nerostných surovin i na stav životního prostředí České republiky, vyzýváme vládu, aby:

Revokovala svá rozhodnutí v případech, že došlo k ohrožení tuzemských odběratelů surovin monopolním postavením nabyvatele nerostného zdroje na tuzemském trhu a tím i k narušení tržního prostředí.

Při rozhodování u zbývajících neprivatizovaných ložisek uplatnila tzv. zlatou akcii, kterou by vlastnil stát do té doby, kdy legislativa i ekonomické nástroje ochrany nerostných zdrojů budou na srovnatelné úrovni se zeměmi Evropské unie.

Uložila Českému báňskému úřadu, aby v odůvodněných případech přehodnotil výměru dobývacích prostorů a zamezil tím zhoršení stavu životního prostředí především v blízkosti chráněných území a národních přírodních rezervací a v blízkosti lidských sídel.

Snížila limity vývozu nerostných surovin z České republiky.

 

7. února 1995

 

                        ing. Josef Vavroušek                                       RNDr. Miloš Kužvart

                           předseda STUŽ                                        za geologickou sekci STUŽ 

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License