Východočeská pobočka STUŽ

Za udržitelné Česko na místní úrovni

Naše východočeská pobočka završila úspěšně projekt Udržitelná Evropa pro všechny. V rámci tohoto projektu vydala rozsáhlou publikaci Za udržitelné Česko na místní úrovni. Více o celém projektu se můžete dozvědět na webových stránkách tohoto projektu.

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Plán odpadového hospodářství, který 7. září schválili zastupitelé Plzně, počítá u dvou ze čtyř variant se spalovnou komunálního odpadu o kapacitě nejméně 100.000 tun odpadu ročně. Plzeň přitom vyprodukuje sotva čtvrtinu tohoto množství, a musela by tak dovážet velké množství odpadu z celé ČR. Tolik odpadu nevyprodukuje ani celý Plzeňský kraj. ČTK to řekl městský radní Miroslav Zábranský, který se s dalšími sedmi ze 47 zastupitelů snažil varianty se spalovnou vyloučit.

"Zatím se o ničem nerozhodlo a spalovnu by stejně musel řešit kraj," řekl technický náměstek primátora Stanislav Hajný. Všechny varianty, včetně skládkování a biologické likvidace, jsou podle něj otevřené a rozhodovat se o nich bude podle ekonomické výhodnosti nejdříve za pět let.

"Přestože plánovaná produkce směsného komunálního odpadu v Plzni je pouze 26.300 tun za rok, bylo rozhodnuto varianty s takto velkou spalovnou v plánu ponechat," uvedl Zábranský. Pokud se takové zařízení postaví, bude se muset minimálně 73.700 tun ročně ke spálení dovézt. Navíc spalováním odpad nezmizí. Vznikne při něm 30.000 tun škváry, jež bude muset jít na skládku.

Známý plzeňský ekolog Jiří Kohout ze Strany zelených je zásadně proti komerční spalovně komunálního odpadu, kde by se svážel odpad dovážený z celého Česka. "Divím se, že tuto možnost zastupitelé dávno neodmítli," řekl. Podle něj má město ještě velké rezervy v třídění i frekvenci svozu a nemá dostatek kontejnerů a popelnic. V mnoha částech Plzně chybí nádoby na biologický odpad, neřeší se svoz kovů a nebezpečného odpadu, dodal.

Další varianty odpadového plánu předpokládají maximální vytřídění odpadu a spalování pouze částí k tomu vhodných, zhruba 7900 tun. Zbytek navrhuje plán skládkovat

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License