Plzeň (16. května 2006) - Plzeňská regionální pobočka STUŽ zahajuje projekt "Zapojení veřejnosti do rozhodování o nové evropské odpadové legislativě", (1) který podpořila grantem Nadace Partnerství. Návrh plzeňské STUŽ byl Nadací Partnerství vybrán mezi 10 nejlepších k podpoře z 83 celkem předložených projektů. Právě dnes přitom v Bruselu probíhá další jednání pracovní skupiny expertů členských zemí EU, kteří se návrhy nových odpadových pravidel EU zabývají.

"Projekt usiluje o aktivní zapojení české veřejnosti do projednávání návrhu nové odpadové legislativy Evropské unie a o takovou změnu návrhů přeložených Evropskou komisí, které by vedly k efektivnější prevenci vzniku odpadů a jejich materiálovému využití (recyklaci). Součástí projektu je připomínkování návrhu legislativy během projednávání v ad-hoc pracovní skupině expertů členských zemí EU, Radami ministrů a Evropským parlamentem. Kromě spolupráce při vytváření pozice České republiky projektu usiluje také o širokou mezinárodní spolupráci nevládních organizací členských států EU," uvedl MUDr. Miroslav Šuta, předseda regionální pobočky STUŽ a konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik.

Evropská komise navrhuje, aby spalovny komunálního odpadu už nebyly zařízením pro likvidaci, ale pro "využití" odpadů, což by podpořilo export odpadů do spaloven. Úprava pohybu odpadů pro jeho využití je totiž mnohem benevolentnější než pro likvidaci. Navíc výrazně nižší ceny za spalovaní odpadů v zemích jako je Česká republika nebo Polsko povzbuzují export odpadů a vedou k eko-dumpingu. Návrh na klasifikaci spalování odpadů jako "energetického využití" je v protikladu s mnohem větším úsporami materiálů a energie v případě alternativních postupů jako je recyklace.

Česká republika proto vyjádřila nesouhlas se stávajícím zněním návrhu Evropské komise (2) a její pozici již podpořili delegace Dánska, Belgie a Portugalska. Počátkem května získal ministr Ambrozek podporu pro český postoj i od svých kolegů z tzv. Visegradské skupiny (kromě ČR i Polsko, Maďarsko a Slovensko.

Českou pozici v tomto ohledu podporuje dále koalice evropských nevládních ekologických organizací, které žádají, aby Evropská komise přepracovala své návrhy směrem EU k prevenci vzniku a recyklaci odpadů, aby stanovila měřitelné cíle a k nim adekvátní opatření. A zejména, aby zabránila legalizaci eko-dumpingu v podobě exportu odpadů do spaloven tím, že do směrnice zakotví princip soběstačnosti v nakládání s odpady. (3, 4)

Poznámky pro editory:

(1) Návrhy Rámcové směrnice o odpadech a Tématické strategie pro předcházení vzniku odpadů a jejich recyklaci zveřejnila Evropská komise v prosinci 2005. Zabývala se jimi lednová Rada ministru životního prostředí členských států EU, která také ustanovila speciální pracovní skupinu J1, jejíž zasedán probíhá právě dnes v Bruselu.

(2) V Bruselu byla prezentovaná oficiální pozice České republiky vyjadřující vážné výhrady k návrhu Rámcové směrnice o odpadech a Tématické strategie pro předcházení vzniku a recyklaci odpadů na jednání pracovní skupiny počátkem února a poté na zasedání evropské Rady ministrů životního prostředí v březnu 2006.
Více ve společné tiskové zprávě českých ekologických a spotřebitelských organizací z 6. února 2006: "Česká republika vyjádřila obavy z návrhu nové odpadové legislativy EU"

(3) Společná tisková zpráva evropských NGO z 24. března 2006: "Nelegalizujte eko-dumping!, Export odpadů do spaloven je nepřijatelný"

(4) Tisková zpráva European Environmental Bureau (EEB) z 15. května 2006: "The burning issue: Central Europeans challenge Commission on waste incineration"