Východočeská pobočka STUŽ

Za udržitelné Česko na místní úrovni

Naše východočeská pobočka završila úspěšně projekt Udržitelná Evropa pro všechny. V rámci tohoto projektu vydala rozsáhlou publikaci Za udržitelné Česko na místní úrovni. Více o celém projektu se můžete dozvědět na webových stránkách tohoto projektu.

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Plzeň (29. března 2006) - Jako nejhorlivější zastánce ničení přírody v roce 2005 vyhodnotila regionální pobočka STUŽ šéfy energetického a chemického průmyslu. Proto byli jako kandidáti na titul Ropák roku 2005 navrženi: ředitel firmy ČEZ Martin ROMAN, prezident Svazu chemického průmyslu Pavel ŠVARC a poslanec Evropského parlamentu (EP) Jan ZAHRADIL (ODS), který byl navíc za svůj výrok nominován do ankety Zelená perla 2005 (1).

"Martin Roman si svou nominaci vysloužil zejména za pokus zvrátit politický vývoj po roce 1989 snahou o pokračování devastace severních Čech, o vyhnání tisíců lidí z jejich domovů a o zničení dalších severočeských obcí. ČEZ podporuje oprášený komunistický plán srovnat se zemí Horní Jiřetín a Černice. Vzhledem k bezohlednosti a společenské nebezpečnosti takového plánu rozsáhlé devastace území by měl být Martin Roman velmi horkým kandidátem na Ropáka roku 2005," uvedl Miroslav Šuta, předseda regionální pobočky STUŽ a konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik (2).

Další kandidáti na Ropáka roku 2005 byli navrženi za svou kampaň proti přijetí návrhu na reformu chemické politiky Evropské unie (REACH). Tento systém by měl pomoci ochránit zdraví lidí a životní prostředí před negativním působením chemických látek (3). Náhradou nejnebezpečnějších chemikálií bezpečnějšími alternativami by bylo možné podle odborníků např. předejít každoročně desítkám tisíc nemocí z povolání (4).

"Pavel Švarc nominaci získal především za systematickou lobbyistickou kampaň Svazu chemického průmyslu proti systému REACH a proti náhradě nejnebezpečnějších chemických látek bezpečnějšími alternativami. Dokonce se sám v médiích zapojil do dezinformační kampaně proti návrhu reformy evropské chemické politiky," uvedl Šuta a dodal: "Jan Zahradil bojoval za zachování zisků chemického průmyslu z výroby nejnebezpečnějších chemikálií v Evropském parlamentu i v médiích tak nesmlouvavě, že svou razancí předčil i mnohé profesionální průmyslové lobbyisty. Při svých pokusech o zamítnutí či zmrzačení REACH však bohužel ignoroval skutečnost, že přísnější regulace chemikálií může tisícům jeho voličů zachránit zdraví nebo život."

Do ankety Zelená perla byl Jan Zahradil (ODS) nominován za svůj výrok, kterým systém REACH označil za "jednu z největších zrůdností, kterou EP kdy schválil"(5).

Organizátorem 14. ročníku ankety Ropák roku a 11. ročníku ankety Zelená perla je občanské sdružení Děti Země. Vítěze obou soutěží vybere porota sestavená z odborníků v oblasti životního prostředí i významných společenských osobností. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne 28. dubna v brněnském Divadle Bolka Polívky.

Poznámky pro editory:

(1) Více o anketách Ropák roku a Zelená perla naleznete ZDE: http://www.detizeme.cz/ropak/.
(2) Výhrady k plánu na zboření severočeských obcí shrnuje "Stanovisko STUŽ č. 107 ke konceptu Územního plánu velkého územního celku Ústeckého kraje a k vyhodnocení jeho vlivů na životní prostředí (SEA)".
(3) Návrh reformy chemické politiky EU (REACH) a její předpokládané dopady.
(4) Nová regulace chemikálií (REACH) může každoročně zabránit desítkám tisíc nemocí z povolání.
(5) Ihned.cz, 17.11.2005 http://ihned.cz/?&p=000000_d&article[id]=17227980.
Příloha:

Návrhy kandidátů na Ropáka roku 2005

Martin Roman - generální ředitel ČEZ a.s

- za vyvíjení tlaku na prolomení limitů těžby uhlí v severních Čechách, které by důlní firmě Mostecká uhelná společnost umožnilo prodloužit dobu těžby uhlí za cenu zničení obcí Horní Jiřetín a Černice
- za prosazování vysokého objemu emisních povolenek pro skleníkové plyny pro firmu ČEZ a tím pádem i pro Českou republiku
- za nezodpovědnou a neudržitelnou rozvojovou strategii firmy orientovanou na neobnovitelné zdroje energie (uhelná a jaderná energetika)

Pavel Švarc - prezident Svazu chemického průmyslu a generální ředitel ČEPRO

- za systematickou lobbyistickou kampaň Svazu chemického průmyslu proti náhradě nejnebezpečnějších chemických látek bezpečnějšími alternativami rámci REACH
- za prosazení vysokého množství emisních povolenek pro skleníkové plyny pro chemický průmysl a tím pádem i pro Českou republiku
- za snahu kriminalizovat své kritiky a zakrýt svou osobní angažovanost při rozhodování o sanaci dioxinového zamoření Spolany Neratovice
- za vedení dezinformační mediální kampaně proti návrhu reformy chemické politiky EU

Jan Zahradil - člen Evropského parlamentu a stínový ministr zahraničních věcí ODS

- za systematické pokusy o zamítnutí nebo zmrzačení návrhu reformy chemické politiky EU
- za bagatelizování negativních vlivů chemických látek na zdraví lidí a životní prostředí
- za nadsazovaní nákladů navrhovaného systému REACH a za ignorování společenských přínosů náhrady nejnebezpečnějších chemických látek bezpečnějšími alternativami

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License