Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Zdeněk Vališ - Neuplyne prakticky den, aby se někde na území republiky nenašla nová ilegální skládka s odpady dovezenými ze zahraničí. Jenže ten dovoz nezačal včera. Musel nějakou dobu probíhat. Proč se tedy situace řeší až teď? Premiér kritizuje ministra životního prostředí, že jeho úřad zaspal. Kritizuje také Českou inspekci životního prostředí, která se nezapojuje do hraničních kontrol. Ředitel oblastní inspekce Praha Pavel Martan se ale brání.

"Systém kontrol je dělba kompetencí a na úseku přeshraniční dopravy odpadů nemá inspekce, bohužel, žádné kompetence. Kompetence na kontrolu má celní správa. Inspekce nemůže zastavovat auta, nemůže je kontrolovat. Inspekce může konat, až když je to už na místě složeno, což už je někdy pozdě."

 

"Český stát určitě mohl udělat víc, protože odchod celníků z hranic se plánoval velice dlouho. Navíc nevládní organizace upozorňovaly Ministerstvo životního prostředí, že sousední Německo přijalo nový zákon o odpadech, který je přísnější."

Co se s tím ale dnes dá dělat? To zatím nikdo neví. Skládek s nelegálním komunálním a jiným odpadem je už snad několik desítek, někde jsou na nich stovky, jinde tisíce tun. Kraje a obce většinou nemají peníze na likvidaci těchto skládek. Mluví se o miliónech korun. V první řadě by samozřejmě měli skládky likvidovat ti, kdo se o ně zasloužili. Ty firmy ale vesměs jako by neexistovaly, nedostupné telefony, prázdné kanceláře. Ředitel oblastní inspekce Pavel Martan nad tímto jevem vyslovuje údiv.

"Proč vlastně zjišťujeme, že když chceme některou tu firmu kontaktovat, tak narazíme na to, že už třeba dva tři roky neexistuje na příslušné adrese? Takže je s podivem, že je vůbec v obchodním rejstříku. Je s podivem, že jednatel nebo statutární zástupce této firmy někde koná."

Tady je tedy onen příslovečný zakopaný pes. Jak připomíná Miroslav Šuta, ten odpad se k nám přece dostal takříkajíc na pozvání.

"Byly to právě české firmy, které sem ten odpad uložily, a vydělaly na něm velké peníze. Chtěl bych také říci, že v minulosti čeští politici, dokonce naši poslanci v parlamentu opakovaně chtěli změnit zákony tak, aby se do Česka mohly dovážet odpady ze zahraničí právě proto, že byli spojení s určitými spalovnami, které by z toho měly kšeft."

A Miroslav Šuta dodává, že to není Německo, kdo k nám vyváží svůj odpad. "Byl bych rád, kdyby se z toho nedělal nějaký česko-německý problém. Je to prostě problém určitých kriminálních nebo pololegálních aktivit na obou stranách."

Příspěvek Zdeňka Vališe i může také poslechnout na internetové stránce Českého rozhlasu 7 Radia PRAHA, a to ZDE

Potíž je ale podle Martana v tom, že na hranicích dnes nejsou po vstupu do Evropské unie ani celníci. Miroslav Šuta ze Společnosti pro trvale udržitelný život v této souvislosti říká, že zaspal vlastně celý stát.

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License