Společnost pro trvale udržitelný život

Aktuality STUŽ

Aktuality STUŽ je emailový zpravodaj, který vychází přibližně jednou za 2 týdny a přináší aktuality pro členy a příznivce STUŽ. Přihlaste se k jeho odběru vyplněním jednoduchého formuláře zde.

Archiv doposud vydaných Aktualit STUŽ.

Staňte se členem STUŽ

Není nic jednoduššího, než se přihlásit.

Informace o podmínkách členství

On-line přihláška za člena STUŽ

 

STUŽ na sociálních sítích

Sledujte nás také na sociálních sítích - tam najdete aktuální informace a zajímavosti

Facebook

Twitter

Společnost pro trvale udržitelný život považuje za předčasné rozhodovat v současné době s definitivní platností o budoucí jaderné elektrárně (JE) Temelín vzhledem k tomu, že dosud nebyly provedeny seriózní prognózy budoucího vývoje spotřeby energie v České republice a neexistuje cílevědomý a systematický energetický program ČR, který by umožňoval racionální porovnání různých variant rozvoje energetiky. Za této situace je rozhodování o JE Temelín vytaženo z nezbytných souvislostí, což nepřístupně zvyšuje riziko zásadních chyb.

Trváme proto na tom, aby rozhodnutí o JE Temelín předcházelo:

  1. vypracování rámcové koncepce rozvoje české ekonomiky (s respektováním mezinárodních vazeb), která je mj. nezbytným předpokladem pro zpracování variantních prognóz vývoje spotřeby energie obecně a elektrické energie zvlášť,
  2. vypracování programu úspor a racionálního využívání energie podporovaného státem (s důrazem na cílevědomé využívání zákonů, státních regulací a tržních nástrojů),
  3. vypracování programu rozvoje energetiky, jehož součástí bude nejen systematická státní podpora rozvoje využívání obnovitelných zdrojů energie, ale také varianty zvažující různé kombinace klasických zdrojů, využívajících fosilní paliva a jaderných elektráren, s důrazem na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla a na decentralizaci zdrojů. Teprve na základě komplexního posouzení předností a nedostatků těchto variant lze racionálně rozhodnout o budoucnosti JE Temelín.

Rozhodování o usměrňování budoucího vývoje výroby a spotřeby energie v České republice musí, podle našeho přesvědčení, vycházet ze snahy o snížení celkových ekologických rizik (tj. rizik pro člověka i přírodu jako celek) spojených se získáváním a transformací primárních zdrojů energie i s hospodařením se vznikajícími odpady, a to v průběhu celého cyklu výroby a spotřeby energie s respektováním různých časových horizontů. Seriózní podklady nezbytné pro takové rozhodování zatím vláda nepředložila a proto považujeme její rozhodování o JE Temelín za snahu vyhnout se odpovědnosti nejen za budoucí vývoj energetiky jako celku, ale také odpovědnosti za přípravu acílevědomé a systematické prosazování strukturální ekonomické politiky nově vzniklého Českého státu.

Za Společnost pro trvale udržitelný život

Josef Vavroušek, předseda přípravnéhovýboru

 

You have no rights to post comments

Společnost pro trvale udržitelný život
Zpravodaj STUŽ
ISSN 1802-3053


Creative Commons License